Receptbeskrivning

Natashas tårta (vegetarisk smörgåstårta) (m.e.)

Ingredienser för
6 st landgångsbröd ca, eller 6 st stora formfranskaskivor per lager
smör
1 st aubergine
salt
Bönröra
3 st vitlöksklyfta(or) grovt hackade
0.5 dl olivolja
1 burk vita bönor t.ex. cannellini
citron, pressad (ca 1/3?)
salt och peppar
2 tsk basilika torkad
4 msk crème fraiche (ev.)
Täckröran
150 g fetaost
100 g philadelphiaost
1 kruka basilika färsk, hackad
4 msk crème fraiche (ev.)
citron, pressad
Fyllning ett
4 msk crème fraiche (ev.)
1 burk kronärtskockshjärtan , ca 300 g
5 st champinjoner färska
Fyllning två
200 g soltorkade tomater
4 msk crème fraiche (ev.)
0.5 kruka basilika färsk, hackad
200 g philadelphiaost
1 st grillad paprika, i lag
Garnering
1 frp mozzarella ost, mini bollar 285g (150g avrunnen)
1 burk oliver, blandade (urkärnande)
1 st salladshuvud
1 frp cocktailtomater (ca 10 st)
basilika blad


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Denna tårta är även god som ett tillbehör till kallskuret om man tycker om kött, t.ex. på en italiensk buffé. Obs, den innehåller vanligt bröd, ost och smör.

Skiva en aubergine (eller två) i ca ½ cm tjocka skivor och salta och lägg åt sidan. Ju längre de får ligga desto mer urvattnade blir de, så desto bättre. Salta rätt mycket, det torkas av sen. Skär av kanterna på brödet

Gör bönröran (en variant av Jamie Olivers, hade nog kunnat gjort en dubbelsats). Hacka 3-4 vitlöksklyftor rätt grovt, lägg i kall stekpanna eller kastrull med ca 1/2 -3/4 dl olivolja. Oljan ska täcka vitlöken som ska kokas inte stekas. Jag hade plattan på 3:an hela tiden, även i början.
Vitlöken fick ligga där tills jag kunde mosa en bit med en gaffel. Av med plattan, i med en burk avrunna bönor. Mosade med postatismosaren. Krydda med salt och peppar och smaka av med citronsaft och mer olja om det behövs. Kryddade även den med lite torkad basilika. Lägg åt sidan för svalning.

Gör röran som ska vara runtom tårtan och på ovansidan: blanda fetaost, Philadelphia ost och en kruka färsk hackad basilika. Smaka av med lite citronsaft. Ställ kallt, om den blir för hård när man ska breda ut den kan man ha i lite crème fraiche.

Torka av auberginen och skär den i mindre bitar, 2x2 cm, och stek den. Salta och peppar efter smak. Lägg åt sidan för svalning.

Skiva en burk kronärtskockor fint och ca 4-5 st. färska championer. Hacka ca en burk soltorkade tomater, hacka ca ½ kruka färsk basilika. Strimla en inlagd rostad paprika.

Blanda tomaterna med 2/3 burk Philadelphia ost och basilikan. Smaka av med peppar och ev. salt.

Lägg första lagret med bröd på en form, stick in remsor med smörpapper under som du kan dra bort senare om du är rädd att smeta ner fatet (eller torka av det sen).
Smöra brödet om du vill (smör stoppar olja och rinniga fyllningar från att göra brödet saggigt och håller ihop tårtan men är inget måste).

När bönröran är sval så blanda ut den med lite crème fraiche för att dryga ut den och göra den mera bredbar. (Inget måste, men jag gjorde så denna gång). Bred ut den på första lagret bröd, lägg de skivade kronärtskockorna över och smula championerna över.

Sen på med ett lager bröd och smör (om du vill).
(hade tänkte ta pesto men det blev oströra) Bred ut röran med tomater och ost, även här kan du blanda i lite crème fraiche ifall röran är svårbred. Spred den hackade paprikan över och den stekta auberginen.

Nytt lager med bröd (denna gång tog jag inget smör). Bred ut fetaost röran runt om och på toppen. Hitt förberedde jag, Plastade in, tandpetare på toppen för att hålla upp plasten (jag tycker det blir finare då) och ställde i kylskåpet till nästa dag.

Toppning. Nästa dag innan servering så satt jag salladsblad runt om, hade hittat en rolig sort med lite färg på. Sen så halverade jag mini bollar av mozzarella och små cocktailtomater. Fördelade dessa över toppen tillsammans med oliverna. (hade tänkte att ta ett zestjärn och strimla rå zucchini över med) Strödde över några blad basilika med.


Detta är en av två tårtor jag gjorde under ett smörgåstårtmaraton. Jag gjorde dem samtidigt och det var rätt tufft. Till den andra hade jag en blandning av vispgrädde och crème fraiche som jag även använde här när det står crème fraiche i receptet. Men jag tror inte det behöves, det blir en lite mildare smak.

Visningar: 522
Inlagt 2013-09-26 08:42:17