Receptbeskrivning
Borsjtj
Ingredienser
för
5 st rödbetor
2 st gul lök
1 st morot
200 g vitkål
smör
buljong
lagerblad
1 msk vinäger
2 msk persilja
1 dl gräddfil
2 st gul lök
1 st morot
200 g vitkål
smör
buljong
lagerblad
1 msk vinäger
2 msk persilja
1 dl gräddfil
Beskrivning
Till 4 port behövs:
4-5 rödbetor
2 lökar
1 morot
1 klyfta vitkål (ca 200 g )
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
1 lagerblad
salt, vitpeppar
1 msk vinäger
2 msk hackad persilja
1 dl gräddfil
Gör så här
1. Skala och riv rödbetor, lök och morot (spara ca 1 dl rödbetsriv som ska läggas i mot slutet för att ge soppan en intensiv djupröd färg). Skär vitkålen i fina strimlor.
2. Fräs allt i smöret och fyll på med buljong, lagerblad, salt och vitpeppar. Låt puttra ca 15-20 minuter.
3. Lägg nu i de sista rivna rödbetorna och droppa ner vinägern. Strö över persilja. Servera med rågbröd och gräddfil.
Var rädd om skalet:
Visste du att rödbetan får sin röda färg från färgämnet betacyanin.
Tänk på att vara försiktig med skalet när du ska rödbetor, skadas skalet det minsta så sipprar den röda saften ut i kokvattnet. Skär inte av spetsen alls och när du äter färska rödbetor med blast så lämna gärna kvar någon centimeter av blasten när du kokar.
Recept från Hemmets Journal.
4-5 rödbetor
2 lökar
1 morot
1 klyfta vitkål (ca 200 g )
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
1 lagerblad
salt, vitpeppar
1 msk vinäger
2 msk hackad persilja
1 dl gräddfil
Gör så här
1. Skala och riv rödbetor, lök och morot (spara ca 1 dl rödbetsriv som ska läggas i mot slutet för att ge soppan en intensiv djupröd färg). Skär vitkålen i fina strimlor.
2. Fräs allt i smöret och fyll på med buljong, lagerblad, salt och vitpeppar. Låt puttra ca 15-20 minuter.
3. Lägg nu i de sista rivna rödbetorna och droppa ner vinägern. Strö över persilja. Servera med rågbröd och gräddfil.
Var rädd om skalet:
Visste du att rödbetan får sin röda färg från färgämnet betacyanin.
Tänk på att vara försiktig med skalet när du ska rödbetor, skadas skalet det minsta så sipprar den röda saften ut i kokvattnet. Skär inte av spetsen alls och när du äter färska rödbetor med blast så lämna gärna kvar någon centimeter av blasten när du kokar.
Recept från Hemmets Journal.
Visningar: 181
Inlagt 2013-10-03 15:02:48






60 min