Receptbeskrivning

Oxfilé med svampsås och hasselbackspotatis

Ingredienser för
800 g oxfilé
8 timjan
100 g kantareller
20 g torkad karljohansvamp
100 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1.5 dl torrt vitt vin
4 dl grädde
100 g kantareller
1 citron
3 msk olivolja
salt
600 g potatis
100 g smör
2 dl ströbröd
salt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. HasselbackspotatisSkala potatisen och lägg var och en i en trädsked. Skär sedan snitt i potatisen utan att du skär igenom hela vägen. Träskeden underlättar arbetet och du slipper skära igenom. Det blir snitt även i träskeden så välj en du inte är rädd om.
2. Lägg potatisen i en ugnsfastform, toppa varje potatis med lite salt, en klick smör och en nypa ströbröd. Baka potatisen på 220 grader i ca 30-40 minuter.
3. SvampsåsBorsta och gör rent svampen, använd en pensel för att borta bort all smuts. Undvik att sköljasvampen under rinnande vatten om den inte väldigt smutsig.
4. Riv ner alla kantareller i mindre bitar. Skiva champinjonerna i kvartar och hacka både schalottenlöken och vitlöken fint. 
5. Stek all svamp utom de kantareller som skall vara i salladen i smör i en väldigt varm panna så att svampen får färg. Sänk sedan värmen och tillsätt löken. Salta och peppra.
6. När löken mjuknat, slå på vinet och låt det koka upp. Tillsätt grädden efter några minuter ochlåt puttra ihop till en god sås.
7. Stekt oxfiléStek köttet på hög värme i en stekpanna. Stek i både smör och olja tillsammans med några timjankvistar. Stek köttet så att det får en fin yta, sänk värmen lite och ös köttet med all vätska som bildas i pannan.
8. KantarellsalladTa 100 gram riven rå kantarell och blanda med citronsaft, olivolja och salt. Blanda ihop med fingrarna och servera tillsammans med hasselbackspotats, köttet och svampsåsen.

Visningar: 489
Inlagt 2013-10-04 19:17:37