Receptbeskrivning

Fullkornsbröd på surdeg

Ingredienser för
blötläggning:
5 dl vatten
1 dl rågkross
3 dl rågflingor
3 dl linfrö
raskdeg:
300 g surdeg
50 g jäst
125 g rågmjöl,fint
deg:
5 dl naturell yoghurt
1 dl sirap,mörk
4 dl rågmjöl,fint
7 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
4 dl solroskärnor
1 dl honung


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Dag 1: Värm vattnet till 85°. Lägg rågkross, rågflingor och linfrö i blöt i vattnet över natten.

2. Dag 2: Gör en raskdeg genom att blanda ner surdeg, jäst och fint rågmjöl i de blötlagda kornen. Låt stå i 1 timme. Tillsätt yoghurt, sirap, salt, fint rågmjöl, rågsikt, vetemjöl special, solroskärnor och honung och arbeta degen kraftigt i hushållsassistent i minst 5 minuter. Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.

3. Fördela den kladdiga degen i 4 smorda formar som rymmer 11/2 liter. Pensla ytan med vatten och jäs i formen i 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Sätt in bröden i den varma ugnen. Sänk till 175° efter 5 minuter och baka klart brödet i ca 45 minuter.

Visningar: 183
Inlagt 2012-02-20 23:13:09