Receptbeskrivning

Finska surdegsbröd

Ingredienser för
5 dl ljummet vatten
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 msk honung
1 dl ljummet vatten
1 jäst
2 tsk salt
2 msk mörk baksirap
5 dl grovt rågmjöl
4 dl durumvetemjöl
rågmjöl till utbakning


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Dag 1: Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en slät smet. Täck med plastfilm. Ställ gärna lite varmt i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar.

2. Dag 2: Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand och 5 minuter med maskin till en slät och ganska fast deg. Jäs övertäckt i 1 timme.

3. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 16 bitar. Rulla till bullar och kavla till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg kakorna på plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter. Efter ett lätt tryck med pekfingret ska degen snabbt resa sig.

4. Värm ugnen till 275°. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-20 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk.


Visningar: 206
Inlagt 2012-02-20 23:13:24