Receptbeskrivning

Entreôte med gratinerat potatismos, bönsallad och bearnaisesås

Ingredienser för
800 g entrecôte
salt och svartpeppar
4 tomater
1 bananschalottenlök
150 g haricot verts
1 burk dragon i vinäger
400 g smör
2 bananschalottenlökar
0.75 dl vatten
4 äggulor
0.5 kruka persilja
salt och vitpeppar
tabasco
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor (beroende på storlek)
salt och vitpeppar


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 230 grader , koka potatisen och börja sedan med bönsalladen.
2. Skär bort ändarna på haricot verts, skiva löken fint och skär små tärningar av tomaten.
3. Stek sedan haricot verts i olja tillsammans med löken. När den mjuknat, slå på tomaterna samt salta och peppra. Sedan är bönsalladen klar.
4. Ta av potatisen från spisen, häll av vattnet och pressa sedan torr potatis genom en finmaskig sil. Tillsätt smör och äggulor och blanda runt. Avsluta med salt och vitpeppar.
5. Klicka upp moset på en ugnssäker tallrik, du väljer själv formen på moset. Baka sedan i ugnen på 230 grader i ca 10 minuter eller tills moset är gyllenbrunt.
6. Fortsätt med bearnaisesåsen genom att smälta smöret och hacka schalottenlöken fint.
7. Ta sedan vätskan från burken med dragon i vinäger, slå ca 2-3 msk i en kastrull och låt det koka upptillsammans med den fint hackade löken och vatten. Tillsätt eventuellt mer vatten och dragonvätska om det behövs. 
8. När den kokat upp, tillsätt äggulorna och vispa upp det till ett luftigt skum som ska hålla ca 55-60 grader.
9. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis, det ska hålla samma temperatur som ägg- och dragon blandningen. Vispa i allt smör successivt.
10. Avsluta med lite salt, fint hackad persilja, hackad dragonen från burken och tabasco. Ta i den mängd dragon och tabasco du själv önskar.
11. Stek sedan köttet, salt och peppra rikligt på båda sidor och stek köttet till den temperatur du föredrar. Låt köttet vila på skärbrädan innan ni skär i det.
12. Servera köttbiten tillsammans med potatismoset, tomat- och bönsalladen samt bearnaisesåsen.

Visningar: 666
Inlagt 2013-10-12 08:28:42