Receptbeskrivning
Grova Gi-bröd
Ingredienser
för
Beskrivning
5 dl kallt vatten
25 g jäst (½ paket, dela paketet på diagonalen)
1 ½ dl linfrön
2 dl solrosfrön
1 msk rapsolja
12-13 dl fullkornsdinkel
+ extra till utbakningen
2 tsk salt (tillsätt efter en halvtimme)
Gör så här
Ugn 275°
Lös jästen i vattnet i en bunke. Rör ner lin- och solrosfrön, rapsolja och mjöl.
Degen behöver inte arbetas länge, bara precis blandas ihop.
LÃ¥t den vila i 30 minuter.
Strö över saltet och arbeta in det i degen. Det är enklast att knåda in saltet med händerna med degen kvar i bunken.
Plasta in degen noga och låt jäsa i 5 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 275°
Klä två avlånga 1 ½-liters formar med bakpapper.
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Dela den och forma till två släta limpor. Lägg i formarna och skär 4 ganska djupa snitt med en vass kniv.
Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Spreja med vatten uppe och nere med en blomspruta.
Stäng genast ugnsluckan och sänk värmen till 225°.
Baka i ca 25 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk. Linda sedan in dem i rena handdukar.
Dinkelbrödet går utmärkt att frysa, men håller sig saftigt i flera dagar inlindat i handduken.
Lycka till! Njut av hembakat bröd!
25 g jäst (½ paket, dela paketet på diagonalen)
1 ½ dl linfrön
2 dl solrosfrön
1 msk rapsolja
12-13 dl fullkornsdinkel
+ extra till utbakningen
2 tsk salt (tillsätt efter en halvtimme)
Gör så här
Ugn 275°
Lös jästen i vattnet i en bunke. Rör ner lin- och solrosfrön, rapsolja och mjöl.
Degen behöver inte arbetas länge, bara precis blandas ihop.
LÃ¥t den vila i 30 minuter.
Strö över saltet och arbeta in det i degen. Det är enklast att knåda in saltet med händerna med degen kvar i bunken.
Plasta in degen noga och låt jäsa i 5 timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 275°
Klä två avlånga 1 ½-liters formar med bakpapper.
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Dela den och forma till två släta limpor. Lägg i formarna och skär 4 ganska djupa snitt med en vass kniv.
Sätt in brödet i nedre delen av ugnen. Spreja med vatten uppe och nere med en blomspruta.
Stäng genast ugnsluckan och sänk värmen till 225°.
Baka i ca 25 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk. Linda sedan in dem i rena handdukar.
Dinkelbrödet går utmärkt att frysa, men håller sig saftigt i flera dagar inlindat i handduken.
Lycka till! Njut av hembakat bröd!
Visningar: 247
Inlagt 2013-10-17 12:29:14






30 min