Receptbeskrivning
Bagels
Ingredienser
för
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
vatten till kokning
1 st äggvita(or) till pensling
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk honung
14 dl vetemjöl special
vatten till kokning
1 st äggvita(or) till pensling
Beskrivning
Ca 12 stycken
1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke
och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta
degen väl i ca 5 minuter med maskin. Det skall vara en ganska kompakt
deg.
2. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
3. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så
formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och
svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats.
4. Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i
kylen över natten.
5. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar
i taget i vattnet.
6. De skall koka ca 2 minuter på varje sida.
7. Tag ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.
8. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en
uppvispad äggvita.
9. Grädda i ca 25 minuter i 220 grader.
Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson
1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke
och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta
degen väl i ca 5 minuter med maskin. Det skall vara en ganska kompakt
deg.
2. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
3. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar.
Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så
formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och
svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats.
4. Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i
kylen över natten.
5. Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar
i taget i vattnet.
6. De skall koka ca 2 minuter på varje sida.
7. Tag ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.
8. När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en
uppvispad äggvita.
9. Grädda i ca 25 minuter i 220 grader.
Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson
Visningar: 242
Inlagt 2013-10-18 03:38:45






2 min