Receptbeskrivning

Hängmörad biff med grönpepparsås

Ingredienser för
4 hängmörad biff (totalt ca 800 g)
smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl hemgjord kalvfond(eller utspädd fond från f
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar
ca 1 kg stora potatisar av fast sort
salt och vitpeppar
2 msk rapsolja
100 g smör
hackad gräslök
2 st tomater
2 st vitlöksklyftor
1 kruka persilja
100 g smör, rumsvarmt
0.5 dl ströbröd
salt och svartpeppar


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Torka biffarna och putsa bort eventuella senor.
2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött kött du vill ha).
3. GrönpepparsåsSkala och finhacka löken.
4. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.
5. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.
6. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.
9. Råstekt potatiskakaSkala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin. Lägg alltsammans i en bunke och salta och peppra.
10. Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller flera små stekpannor.
11. Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
12. Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka.
13. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida.
14. Vänd och stek lika länge på andra sidan. Strö lite hackad gräslök över före servering.
15. Ugnsbakade tomathalvorVärm ugnen till 200 grader.
16. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform.
17. Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
18. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.

Visningar: 517
Inlagt 2013-10-20 09:20:41