Receptbeskrivning

Dubbelmarinerad oxfilé

Ingredienser för
530 g oxfile (fläskfile fungerar också)
Marinad 1
2 msk soja
1 msk hoisinsås
0.5 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
0.5 dl vitvinsvinäger (0,5-1 dl)
0.5 dl vatten
2 dl olja (t.ex. oliv, 1,5-2 dl)
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar , väl stött
1 st vitlöksklyfta , pressad (1-2st)
0.5 dl persilja , hackad
2 msk kapris , avrunnen


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
INFO: Med detta recept vann Wihelm Bodell en mattävling i Allt om mat, nr 14 1990. Skapades när hans fru skulle fylla 30 år, 1988. Förbereddes dagen innan och kunde plockas fram lite pö om pö.

1. Blanda samman alla ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i en tät plastpåse (eller dubbla) eller i burk med lock och slå över marinaden.

2. Marinera i ca. 3 timmar, vänd påsen/burken då och då. (eller över natten)

3. Starta ugnen, 150 grader. Torka av köttet och bryn hastigt runt om i en het stekpanna.

4. Lägg köttet på ett galler i en långpanna. Stick in en ugnstermometer i mitten av biten och stek köttet tills termometern visar 55 grader, ca. 30-40 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie, lägg i kylen.

5. Blanda samman alla ingredienser till marinad 2.

9. När köttet kallnat skivas den i 1/2 -1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2 och täck skålen med plastfolie.

10. Ställ skålen kallt tills det är dags för servering. Marinera köttet i ca. 4 timmar. Ös köttet ett par gånger.

11. Ta fram köttet innan gästerna kommer så det är kallt men inte kylskåpskallt. Vid servering tas skivorna ur marinaden och lägg på ett fint fat, de ska inte torkas av. Skeda över marinaden eller sila av marinaden och använd kaprisen och persiljan till ev. sås.

12. Serveras gärna till nybakad potatis och vitlökssmör samt en sallad på olika salladssorter. Kulpotatis eller potatisgratäng är också gott och ev. en god sås till.

Tips: quornfiléer kan användas som veg. alternativ: Beräkna 2 st/person, stek enl. anvisning på paket, skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen (ca 4 tim). Ta fram ca 1 timme före servering så att quornfiléerna blir rumsvarma.



Visningar: 2371
Inlagt 2013-10-21 10:38:46