Receptbeskrivning

Rotfrukts och köttfärspaj

Ingredienser för
4 dl grahamsmjöl, 240 g
180 g smör, kallt
1 msk vatten, kallt
1 st kakform, med löstagbar kant, ca 24 cm i diam
500 g potatis
250 g kålrot
200 g morot
1 st gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm timjan
200 g västerbottenost
3 st ägg
1.5 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Blanda grahamsmjöl och smör i en matberedare och kör helt kort till en smulig deg. Tillsätt vatten under gång. Tag upp degen och tryck ut den i ett jämnt lager i botten och på kanterna i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen minst 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Skala potatis, kålrot och morot och skär allt i tändsticksstora strimlor. Skala och skiva löken.
3. Hetta upp smör i en stekpanna och stek i omgångar rotsakerna ca 5 min tills de börjar mjukna. Fräs köttfärsen ca 5 min. Blanda den och de frästa rotsakerna i en bunke. Blanda ner salt, peppar, timjan och grovt riven västerbottenost.
4. Lägg allt i formen med pajdeg. Vispa samman ägg, mjölk och grädde och häll över pajen. Riv eventuellt lite extra ost överst.
5. Grädda pajen i undre halvan av ugnen ca 1 tim. Lägg efter ca 30 min eventuellt på en bit ugnsfolie om den blir för mörk på ovansidan. Låt stå ca 10 min före servering.

Visningar: 454
Inlagt 2013-10-22 18:35:19