Receptbeskrivning
katrinplommonpaj med bärsås
Ingredienser
för
Beskrivning
6 personer
Katrinplommon borde man alltid ha hemma. Här har vi kokat plommonen i apelsinsaft och lagt dem tillsammans med mandelfyllning i pajskalet.
4 dl vetemjöl fyllning:
knappt 1 dl strösocker 250 g katrinplommon
1 krm salt saften av 2 apelsiner
125 g kallt smör 2 ägg
1 ägg 1 1/2 dl crème fraiche
2 msk vatten. knappt 1 dl strösocker
75 g skalad sötmandel
valnötskärnor till garnering
1 .
Sätt i kniven. Lägg mjöl, socker och salt i skålen. Skär
smöret i bitar och lägg ovanpå. Tillsätt ägg och vatten.
Blanda högst 20-30 sek tills degen går ihop. Là t
degen vila i kylskåp ca 1 timme. Diska ur skålen.
2.
Koka plommonen mjuka i apelsinsaften. LÃ t kallna.
3.
Sätt i kniven. Grovhacka några valnötskärnor till gar-
nering. löm skålen och sätt i kniven. Lägg i mandeln.
Kör pá hög hastighet 20 sek. Lägg i ägg, crème fraiche
och socker och häll i apelsinsatten som plommonen
kokat i. Blanda med några tag på momentläget.
4.
Kavla ut degen och kläd en pajform. Nagga degbottnen
med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 min.
5.
kokta i pajskalet och häll över
ugnen, 200°. ca 30 min eller tills fyllningen stannat.
Strö över valnötter, servera ljummen, med björnbärssåsz
1 pflen ljummen
Katrinplommon borde man alltid ha hemma. Här har vi kokat plommonen i apelsinsaft och lagt dem tillsammans med mandelfyllning i pajskalet.
4 dl vetemjöl fyllning:
knappt 1 dl strösocker 250 g katrinplommon
1 krm salt saften av 2 apelsiner
125 g kallt smör 2 ägg
1 ägg 1 1/2 dl crème fraiche
2 msk vatten. knappt 1 dl strösocker
75 g skalad sötmandel
valnötskärnor till garnering
1 .
Sätt i kniven. Lägg mjöl, socker och salt i skålen. Skär
smöret i bitar och lägg ovanpå. Tillsätt ägg och vatten.
Blanda högst 20-30 sek tills degen går ihop. Là t
degen vila i kylskåp ca 1 timme. Diska ur skålen.
2.
Koka plommonen mjuka i apelsinsaften. LÃ t kallna.
3.
Sätt i kniven. Grovhacka några valnötskärnor till gar-
nering. löm skålen och sätt i kniven. Lägg i mandeln.
Kör pá hög hastighet 20 sek. Lägg i ägg, crème fraiche
och socker och häll i apelsinsatten som plommonen
kokat i. Blanda med några tag på momentläget.
4.
Kavla ut degen och kläd en pajform. Nagga degbottnen
med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 min.
5.
kokta i pajskalet och häll över
ugnen, 200°. ca 30 min eller tills fyllningen stannat.
Strö över valnötter, servera ljummen, med björnbärssåsz
1 pflen ljummen
Visningar: 309
Inlagt 2013-11-28 09:46:00






30 min