Receptbeskrivning

Fullkornsformbröd

Ingredienser för
17 dl vetemjöl
2 msk salt
3 dl vetekli
1 dl vetegroddar
1 dl fiberhavregryn
6 dl grahamsmjöl
50 g jäst
1 l mjölk
1 dl vatten


  150 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
1. Blanda alla torra ingredienser. Vetekli, vetegroddar och havregryn kan bytas mot något annat i samma mängd, t ex vetekross och mer grahamsmjöl
2. Värm vatten och mjölk till 37 grader
3. Smula jästen och lös upp i lite av degvätskan. Häll sedan tillbaka i resten av degvätskan.
4. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör. Det ska bli som en tjock gröt.
5. Häll upp i 2-3 avlånga brödformar och jämna till dem med baksidan av en blöt sked
6. Låt bröden jäsa övertäckta i 1 timme
7. Grädda 1 timme i 225 gr. Lägg över folie efter 15-20 minuter så att brödet inte blir för mörkt
8. Pensla de färdiga bröden med vatten och låt svalna inlindade i bakdukar


Visningar: 197
Inlagt 2011-06-24 20:36:10