Receptbeskrivning

Salviastekt fläskfilé med rotfruktsgratäng

Ingredienser för
1 fläskfilé
250 g bacon
400 g morötter
300 g rotselleri
500 g potatis
dl grädde
250 g ricotta
1 kruka färsk salvia
dl parmesan, finriven
salt
peppar
smör
olja


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skala och skiva morötter, potatis och rotselleri i mycket tunna skivor, gärna med mandolin.
2. Fortsätt med att skiva vitlöken tunt.
3. Strimla baconen och stek knaprigt i stekpannan. Låt baconen rinna av på papper.
4. Torka ur pannan och stek salvian i smör och olja tills de mörknar lätt, utan att bränna, låt rinnaav tillsammans med bacon.
5. Varva sedan alla rotfrukter i en ugnfast form tillsammans med ricotta och hälften av baconet. Salta lite mellan varje lager. 
6. Häll över grädden och toppa med riven parmesanost. Grädda i mitten av ugnen (gärna med en plåt under om det rinner över) på 175 grader i ca 1 timme. Lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg innan den är mjuk. Låt stå ca 30 minuter innan servering.
7. Trimma fläskfilén och skär den i 3 cm tjocka skivor, krydda med salt och peppar på bådasidor. 
8. Stek i smör och olja ca fyra minuter på varje sida samtidigt som du öser köttet i stekpannan med smöret.
9. Toppa köttet med knaperstekt bacon och salvia, servera tillsammans med rotfruktsgratängen.

Visningar: 838
Inlagt 2013-10-31 08:25:25