Receptbeskrivning
Chokladkryddad fläskfilé med rotfruktsterrin, kanelstekta äpplen och cognacssås
Ingredienser
för
1 kg fläskfilé(er)
smör
salt och svartpeppar
6 st potatis(ar) (ca 400 g)
1 st palsternacka(or) (200 g)
1 rotselleri (250 g)
1 st morot
200 g lagrad ost riven
3 st ägg
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
4 st vitlöksklyfta(or)
4 st schalottenlök(ar)
1 msk olivolja
1 dl muscovadosocker
50 g choklad (70% kakaohalt)
1 tsk salt
2 st schalottenlök(ar)
smör
4 msk cognac
3 msk kalvfond konc
3 dl vatten
1 dl grädde
4 st äpple(n) syrliga
50 g smör
1 tsk kanel
smör
salt och svartpeppar
6 st potatis(ar) (ca 400 g)
1 st palsternacka(or) (200 g)
1 rotselleri (250 g)
1 st morot
200 g lagrad ost riven
3 st ägg
1 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
4 st vitlöksklyfta(or)
4 st schalottenlök(ar)
1 msk olivolja
1 dl muscovadosocker
50 g choklad (70% kakaohalt)
1 tsk salt
2 st schalottenlök(ar)
smör
4 msk cognac
3 msk kalvfond konc
3 dl vatten
1 dl grädde
4 st äpple(n) syrliga
50 g smör
1 tsk kanel
Beskrivning
1. Rotfruktsterrin: Värm ugnen till 175 grader. Skala potatis och rotfrukter och skiva dem tunt i matberedaren eller med en mandolin. Klä en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna i formen med ost och salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll det i formen och pressa sedan ihop terrinen så mycket som det går.
2. Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före servering.
3. Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.
4. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.
5. Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i ugnen.
6. Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter innan det skärs upp.
7. Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.
8. Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.
9. Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir blank och slät.
10. Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen. Skär upp fläskfilén och lägg den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin. Servera såsen vid sidan om.
Recept: Alice Brax
Foto: Jonas Melcherson
2. Koka upp vatten och häll det i en ugnsfast form som är större än terrinen. Ställ försiktigt ner terrinen i vattnet och placera formen i mitten av ugnen. Grädda i ungefär 2 timmar tills rotfrukterna har mjuknat. Gör gärna terrinen dagen innan och låt den vila i kylen. Då blir den lättare att skära upp. Den kan värmas i ugnen eller i mikron kort före servering.
3. Chokladkryddning: Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg ingredienserna i en matberedare och mixa till en massa.
4. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fläskfilén från hinnor och senor. Bryn den runt om i smör på medelstark värme, i 2-3 minuter i en stekpanna. Salta och peppra väl.
5. Ta upp köttet och fördela chokladkryddningen runt hela biten. Stick in en köttermometer mitt i köttet och sätt in i ugnen.
6. Stek köttet till önskad temperatur (70 grader ger genomstekt kött). Ta köttet från värmen och låt vila 10-15 minuter innan det skärs upp.
7. Cognacssås: Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av cognacen, fond, vatten och grädde. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.
8. Kanelstekta äpplen: Tvätta äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Värm en stor stekpanna, klicka i smöret och stek äpplena i ungefär 5 minuter. Pudra över kanel.
9. Häll resten av cognacen i såsen och smaka av. Tillsätt ev salt och peppar. Mixa gärna såsen med stavmixer så den blir blank och slät.
10. Skär terrinen i tjocka skivor, känns de inte varma kan de värmas på eftervärmen i ugnen. Skär upp fläskfilén och lägg den på varma tallrikar tillsammans med äppelklyftor och rotfruktsterrin. Servera såsen vid sidan om.
Recept: Alice Brax
Foto: Jonas Melcherson
Visningar: 623
Inlagt 2013-11-04 20:50:36






1 min