Receptbeskrivning
Tjälknöl
Ingredienser
för
1 kg stek av Älg eller nöt
2 l vatten
2 dl salt
2 msk socker
5 st lagerblad
10 st krossade svartpepparkorn
10 st enbär
2 l vatten
2 dl salt
2 msk socker
5 st lagerblad
10 st krossade svartpepparkorn
10 st enbär
Beskrivning
Tiden är svår att avgöra, men räkna med 15 timmar totalt från det att steken sätts i ugnen.
Ta en frusen stek, ju större ju saftigare blir resultatet. Naturligtvis är 1 kg kött allt för mycket för 4 personer, men mindre stekar blir torra, och resterna blir jättebra smörgåspålägg.
Värm ugnen till mellan 70 och 85 grader. lägg den frusna steken i en ugnsfast form och placera i nedre delen av ugnen. Efter några timmar, beroende på storlek på steken, kan en termometer stickas in i steken. Kärntemperaturen bestäms utefter den egna preferensen, rött kött får du vid 60 grader och helt genomstekt vid 75, själv tycker jag att mellan 65 och 68 grader blir lagom.
Under tiden koka upp salt lagen, och låt svalna. Är den het när steken läggs i lagen kommer steken att efterkokas och således bli genomstekt. Låt inte steken ligga i lagen i mer än 4 timmar, då blir den allt för salt, men det är ju en smaksak. förvara steken i en påse när den tagits ur lagen, vid servering skiva mycket tunt.
Ta en frusen stek, ju större ju saftigare blir resultatet. Naturligtvis är 1 kg kött allt för mycket för 4 personer, men mindre stekar blir torra, och resterna blir jättebra smörgåspålägg.
Värm ugnen till mellan 70 och 85 grader. lägg den frusna steken i en ugnsfast form och placera i nedre delen av ugnen. Efter några timmar, beroende på storlek på steken, kan en termometer stickas in i steken. Kärntemperaturen bestäms utefter den egna preferensen, rött kött får du vid 60 grader och helt genomstekt vid 75, själv tycker jag att mellan 65 och 68 grader blir lagom.
Under tiden koka upp salt lagen, och låt svalna. Är den het när steken läggs i lagen kommer steken att efterkokas och således bli genomstekt. Låt inte steken ligga i lagen i mer än 4 timmar, då blir den allt för salt, men det är ju en smaksak. förvara steken i en påse när den tagits ur lagen, vid servering skiva mycket tunt.
Visningar: 208
Inlagt 2013-11-07 11:05:47






900 min