Receptbeskrivning

"hunters pie"

Ingredienser för
Potatismos
12 st medelstora potatisar
2 dl mjölk
salt och peppar
Köttfärsröra
400 g viltfärs kan bytas mot grytbitar, men använd små bitar
1 dl grädde
1 st knäve torkade trattkantareller
2 st vitlöksklyftor
2 st gul lök
salt och peppar
viltfond
maizena


  120 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Skala och skär ner potatis, av mjölig sort, i mindre bitar, koka dem ordentligt mjuka, du behöver inte salta vattnet utan smaka av moset senare. Häll av vattnet, men spar lite av det i botten, börja mosa potatisen för hand antigen med en större sked eller en potatisstomp. Värm mjölk och blanda i moset lite i taget till dess du har en fast men inte stabbig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Bred ut moset i en ugnsfast form, tryck upp lite längs kanterna.
Hacka löken i halvstora bitar, mest efter eget smak och tycke. Finhacka vitlöken. Bryn all löken i smör och lite olja. Lägg sedan ner köttfärsen, jag föredrar älg, men vilken viltfärs som helst fungerar utmärkt. Krossa enbären i mortell, eller med knivblad. och strö ner i pannan, fräs upp allt på medelhög värme.
Smula ner kantareller, (eller hacka och blanda i dem) i pannan.
Häll på lite viltfond, (går även bra med köttfond om du inte har vilt) och sedan grädde, smaka av med salt och peppar. Känns röran tunn kan den redas med lite maizena.
Häll röran på moset och strö över riven ost, gärna Västerbotten, men vilken som går bra. .Vill du göra pajen extra fin kan du spritsa mos längs kanten.
Gratinera i ugnen på ca 225 grader i ca 10 minuter. Passa den, pajen är klar när mos och ost fått en gyllenbrun färg

Visningar: 209
Inlagt 2013-11-11 13:29:02