Receptbeskrivning
Ingredienser
för
8 st vitkålsblad , stora
3 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 krm malen spiskummin
1 krm malen kryddpeppar
1 krm paprikapulver
350 g lammfärs
1 msk färsk mynta
150 g basmatiris
svartpeppar malen
6 dl hönsbuljong
salt
3 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 krm malen spiskummin
1 krm malen kryddpeppar
1 krm paprikapulver
350 g lammfärs
1 msk färsk mynta
150 g basmatiris
svartpeppar malen
6 dl hönsbuljong
salt
Beskrivning
Den här rätten kan du förbereda dagen före. Häll på buljongen och grädda i ugnen när dolmarna ska serveras. Rätten blir helt vegetarisk om du byter ut lammfärsen mot hackade champinjoner som du fräst i lite smör eller olja och tar grönsaksbuljong i stället för hönsbuljong. Kokt potatis är gott till.
1. Värm ugnen till 175°. Lägg kålbladen i en stor gryta med saltat vatten och sjud dem i 4-5 minuter så att de blir böjliga. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg ut dem på ett slätt underlag och skär bort den grova nerven i mitten.
2. Fyllning: Skala och hacka löken fint. Värm oljan i en stor stekpanna, lägg i löken och pressa ner vitlöken. Krydda med spiskummin, kryddpeppar och paprikapulver. Stek tills blandningen fått fin färg. Tillsätt lammfärsen, myntan och lite salt och peppar och stek under omrörning i 10-12 minuter. Rör i riset och låt sedan svalna något.
3. Lägg en portion fyllning på varje kålblad. Vik över ändarna och sedan sidorna och rulla ihop till en dolme. Lägg dem tätt tillsammans med skarven nedåt i en smord ugnssäker form. Häll över buljongen så att dolmarna nästan är täckta. Täck formen och ställ den i ugnen i 30 minuter.
1. Värm ugnen till 175°. Lägg kålbladen i en stor gryta med saltat vatten och sjud dem i 4-5 minuter så att de blir böjliga. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg ut dem på ett slätt underlag och skär bort den grova nerven i mitten.
2. Fyllning: Skala och hacka löken fint. Värm oljan i en stor stekpanna, lägg i löken och pressa ner vitlöken. Krydda med spiskummin, kryddpeppar och paprikapulver. Stek tills blandningen fått fin färg. Tillsätt lammfärsen, myntan och lite salt och peppar och stek under omrörning i 10-12 minuter. Rör i riset och låt sedan svalna något.
3. Lägg en portion fyllning på varje kålblad. Vik över ändarna och sedan sidorna och rulla ihop till en dolme. Lägg dem tätt tillsammans med skarven nedåt i en smord ugnssäker form. Häll över buljongen så att dolmarna nästan är täckta. Täck formen och ställ den i ugnen i 30 minuter.
Visningar: 232
Inlagt 2014-01-12 11:26:33





.jpg)
0 min