Receptbeskrivning
Elsas jullimpa
Ingredienser
för
1 msk fänkålsfrö
1 msk anis
3 jäst
1 l vatten fingervarmt
0.5 msk pomeransskal (mald)
1 tsk salt
500 g farinsocker
3 st ägg
2 kg rågsikt
1 msk anis
3 jäst
1 l vatten fingervarmt
0.5 msk pomeransskal (mald)
1 tsk salt
500 g farinsocker
3 st ägg
2 kg rågsikt
Beskrivning
Den största hemligheten är förstås farinsockret. Resultatet blir en otroligt mjuk och aromatiska limpa.
6 bröd:
1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten i en bunke eller assistent och häll sedan i resterande vatten. Tillsätt fänkål, anis, pomerans och salt tillsammans med socker och ägg.
2. Använd en assistent eftersom detta är en tung deg som behöver bearbetas mycket. Häll i rågsikten, lite i taget, tills degen släpper bunken. Höj hastigheten på assistenten gradvis och låt degen hellre bli lite kladdig än torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
3. Sätt igång assistenten i tio sekunder så att degen sjunker ihop. Baka ut till 6 limpor på två plåtar med bakplåtspapper. Mjöla händerna om degen är kladdig. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda i 30-35 minuter, tills bröden får en gyllenbrun yta och låter ihåliga när man knäpper med fingret på undersidan.
5. Pensla med kallt vatten och låt svalna.
Recept: Linnea Swärd
Foto: Katja Kristoferson
Rekvisita: Hjerten från House of Hedda
6 bröd:
1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten i en bunke eller assistent och häll sedan i resterande vatten. Tillsätt fänkål, anis, pomerans och salt tillsammans med socker och ägg.
2. Använd en assistent eftersom detta är en tung deg som behöver bearbetas mycket. Häll i rågsikten, lite i taget, tills degen släpper bunken. Höj hastigheten på assistenten gradvis och låt degen hellre bli lite kladdig än torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
3. Sätt igång assistenten i tio sekunder så att degen sjunker ihop. Baka ut till 6 limpor på två plåtar med bakplåtspapper. Mjöla händerna om degen är kladdig. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda i 30-35 minuter, tills bröden får en gyllenbrun yta och låter ihåliga när man knäpper med fingret på undersidan.
5. Pensla med kallt vatten och låt svalna.
Recept: Linnea Swärd
Foto: Katja Kristoferson
Rekvisita: Hjerten från House of Hedda
Visningar: 529
Inlagt 2013-11-18 09:17:32






2 min.jpg)