Receptbeskrivning

Ljummen ostsallad med bakad broccoli

Ingredienser för
2 st broccoli (à ca 500 g)
0.5 st blomkålshuvud (à ca 350 g)
2 st vitlöksklyftor
1 dl sötmandlar
3 msk olivolja
0.5 tsk salt
1 st moget päron
1 st mozzarella (à 125 g)
1 frp babyspenat eller rucola (à 65 g)
0.5 kruka basilika
50 g grovriven parmesanost
Citrondressing
2 msk färskpressad citronjuice
0.5 st finrivet citronskal
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 krm salt
1 krm peppar


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
En underbar sallad med italienska smaker där blomkål och broccoli får rosta i ugn med vitlök och mandel. Lägg till söta päron, krämig mozzarella och pikant parmesan för en komplett vegetarisk måltid. God på buffén!


Sätt ugnen på 250 °C. Ställ en plåt mitt i ugnen.
Ansa och skär broccolin och blomkålshuvudet i buketter.
Skala och skiva vitlöken. Grovhacka mandeln.
Blanda broccoli, blomkål, vitlök och mandel med olivolja och salt i en bunke.
Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Häll ut grönsakerna på plåten och ställ in i ugnen igen.
Rosta grönsaksblandningen mitt i ugnen ca 12 minuter.
Citrondressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Dela, kärna ur och skär päronet i mindre bitar. Dela mozzarellan i mindre bitar.
Lägg babyspenat eller rucola och basilikabladen på ett stort fat. Lägg på de ljumna grönsakerna, päron, mozzarella och parmesan. Ringla över dressingen.

För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfri mozzarella eller ersätt den med t ex laktosfri salladsost.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt mozzarellan med tofu och ev parmesan med annat mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja parmesan utan konserveringsämnet E1105 lysozym, eller svensk hårdost.

Tips
Den som saknar köttet kan servera salladen med t ex bresaola eller kyckling.

(Receptet är från Icas Buffé tidning)

Visningar: 578
Inlagt 2013-11-25 21:48:38