Receptbeskrivning
Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter
Tobias Berg via Recept.nu
Ingredienser
för
mousse
25 g hasselnötter 1 st gelatinblad
0.5 st vaniljstång
1 dl mjölk
1 st äggula
1 msk strösocker
75 g hasselnötsmassa eller nötkräm
1.5 dl vispgrädde
kanderade nötter
75 g valfria nötter t ex sötmandel 15 g valfria nötter t ex pekannötter
1.5 msk strösocker
1 tsk pressad citron
1 tsk smör
chokladfudgesås
200 g mjölkchoklad 2 dl grädde
Beskrivning
1. MousseRosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
6. Kanderade nötterRosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
8. FudgesåsBlanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.
6. Kanderade nötterRosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
7. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
8. FudgesåsBlanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!
Visningar: 515
Inlagt 2013-12-09 19:28:28






40 min