Receptbeskrivning

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto

Ingredienser för
0.5 dl mandel
25 g smör
1 st citron(er)
0.5 tsk honung
1 st gul lök(ar)
1 st vitlöksklyfta(or)
250 g skogschampinjoner eller portabella
4 serranoskinka (kan uteslutas)
2 st lasagneplattor normalstora
0.5 ricottaost


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan.

2. Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet).

3. Rör samman mandelkross, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt.

4. Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna.

5. Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med nymalen svartpeppar.

6. Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på två tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan. Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.

Recept ur Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren,


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 957
Inlagt 2013-12-11 14:07:56