Receptbeskrivning
Creme brûle
Ingredienser
för
3.75 dl grädde
1.25 dl mjölk
6 st äggulor
5 msk socker
0.5 st vaniljstång
1.25 dl mjölk
6 st äggulor
5 msk socker
0.5 st vaniljstång
Beskrivning
Förmodligen den godaste efterätten jag någonsin ätit!
4-5 personer
För vanlig ugn:
1. Sätt ugnen på 90C.
2. Skär vaniljstången i mitten och skrapa ur vaniljen.
3. Blanda tillsammans med grädde, mjölk, och resten av vaniljstången i en panna. Värm upp, den ska inte koka bara vara varm. Rör om ordentligt.
4. Dra av pannan och låt stå och svalna i någon minut.
5. Separera äggulorna från äggvitan, vispa samman äggulorna och sockret i en bunke tills det blivit en ljusgul/vit smet.
6. Tillsätt grädden med smeten under omrörning.
7. Häll upp i tjockare glas eller små skålar, ska räcka till 4-5 glas/skålar
8. Grädde i mitten av ungen i 60-75 min, du märker att den är klar när den är som halvseg vaniljkräm. Kan ställas i vattenbad om din ugn inte håller jämn temperatur
9. Ställ in i kylen och låt svalna(detta kan göras dagen innan middag/bjudningen)
10. Servera med rårörd sylt eller strö socker ovanpå brûlen och använd gasolpistol(som man kan ha i köket) för att bränna dit ett sockerskorpa ovanpå.
För Sous vide:
Värm mjölken och grädden lite grand, den ska ner i vattenbad sedan. Detta är endast för att då ut vaniljsmaken.
Ställ burkarna i kallt vatten och satte Sous vide på 83 C. När 83 C nåtts så körde 1 timme. Sedan isvattenbad i en kvart. Efter det kylskåp minst 3-4 h. Bränn sedan ytan med rörsocker eller vanligt socker. Servera!
4-5 personer
För vanlig ugn:
1. Sätt ugnen på 90C.
2. Skär vaniljstången i mitten och skrapa ur vaniljen.
3. Blanda tillsammans med grädde, mjölk, och resten av vaniljstången i en panna. Värm upp, den ska inte koka bara vara varm. Rör om ordentligt.
4. Dra av pannan och låt stå och svalna i någon minut.
5. Separera äggulorna från äggvitan, vispa samman äggulorna och sockret i en bunke tills det blivit en ljusgul/vit smet.
6. Tillsätt grädden med smeten under omrörning.
7. Häll upp i tjockare glas eller små skålar, ska räcka till 4-5 glas/skålar
8. Grädde i mitten av ungen i 60-75 min, du märker att den är klar när den är som halvseg vaniljkräm. Kan ställas i vattenbad om din ugn inte håller jämn temperatur
9. Ställ in i kylen och låt svalna(detta kan göras dagen innan middag/bjudningen)
10. Servera med rårörd sylt eller strö socker ovanpå brûlen och använd gasolpistol(som man kan ha i köket) för att bränna dit ett sockerskorpa ovanpå.
För Sous vide:
Värm mjölken och grädden lite grand, den ska ner i vattenbad sedan. Detta är endast för att då ut vaniljsmaken.
Ställ burkarna i kallt vatten och satte Sous vide på 83 C. När 83 C nåtts så körde 1 timme. Sedan isvattenbad i en kvart. Efter det kylskåp minst 3-4 h. Bränn sedan ytan med rörsocker eller vanligt socker. Servera!
Visningar: 270
Inlagt 2013-12-15 20:02:15






120 min