Receptbeskrivning

Vitlöksfocaccia

Ingredienser för


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Vitlöksfocaccia
ca 12 bitar
2 hela vitlökar
1/2 dl olivolja
1/2 dl hackade örter, tex basilika, rosmarin, timjan
1/2 tsk salt
1/2 pkt ia 50 gi jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1/2 msk salt
6-7 dl vetemjöl
Skala vitlöksklyftorna och koka dem i lätßaltat vatten i en kastrull ca
5 min. Spola hastigt av vitlöksklyftorna med kallt vatten och låt rinna
av. Lägg dem i en skäl och tillsätt olja, örter och salt. Låt marinera
medan degen görs.
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 °C i en
kastrull elleri en skål i mikrovâgsugnen på full effekt (max 800W), ca
30 sek. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt
resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till
utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen
släpper bunkens kant. Låt jäsa öveitäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knâda den smidig med
resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta ca 30><40 cm. Lägg
degplattan i en bakpappersklädd plåt, ca 30x40 cm. Halvera
eventuellt vitlöksklyftorna. Tryck ner vitlöksklyftorna i degkakan.
Stänk över örtoljan som vitlöksklyftorna marinerats i. Grädda mitt i
ugnen i 250 °C, ca 12 min.
Låt focaccian svalna något innan den bryts i bitar och sen/eras till
sallad. soppa eller som tilltugg till drink.

Visningar: 853
Inlagt 2014-03-05 14:44:01