Receptbeskrivning
Ruccolafyllda potatisknyten
Ingredienser
för
Beskrivning
Rucolafyllda potatisknyten
ca 12 st Pensling
3 potatisar, ca 250 g
1/2 pkt jäst
2 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 msk salt
1 dl fint rà gmjöl
5-6 dl vetemjöl
50 g rucolasallat
1 dl (ca 65 9) pinjenötter
100 g ricottaost
1-2 krm grovmald svartpeppar
Pensling
Ägg
Garnering
Gourmetsalt
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen
rinna av och kallna.
Riv potatisen fint på rivjärn. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till
fingen/armt, 37°C i en kastrull eller i en skåli mikrovågsugnen på full effekt
(max 800W), ca 30 sek. Häll lite av vattnet överjästen och rör tills den löst
sig. Tillsätt resten av vattnet, riven potatis, olja, salt, rågmjöl och nästan allt
vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig i maskin eller för
hand tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Skölj och grovhacka rucolasallaten till fyllningen. Rösta pinjenötterna i en
torr, het stekpanna. Låt svalna. Grovhacka nötterna. Blanda rucolasallaten
med ricottaost och nötter. Krydda med svartpeppar.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande
mjöl. Dela degen i ca 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel ca 12 cm i
diameter. Lägg en klick fyllning på varje rundel och nyp ihop till små knyten.
Lägg knytena på en bakpappersklädd plåt. Pensla knytena med uppvispat ägg
och strö på lite grovt salt. Grädda knytena mitt i ugnen i 225 °C. ca 15 min.
Servera potatisknytena ljumma.
ca 12 st Pensling
3 potatisar, ca 250 g
1/2 pkt jäst
2 dl vatten
1/2 dl olja
1/2 msk salt
1 dl fint rà gmjöl
5-6 dl vetemjöl
50 g rucolasallat
1 dl (ca 65 9) pinjenötter
100 g ricottaost
1-2 krm grovmald svartpeppar
Pensling
Ägg
Garnering
Gourmetsalt
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt potatisen
rinna av och kallna.
Riv potatisen fint på rivjärn. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till
fingen/armt, 37°C i en kastrull eller i en skåli mikrovågsugnen på full effekt
(max 800W), ca 30 sek. Häll lite av vattnet överjästen och rör tills den löst
sig. Tillsätt resten av vattnet, riven potatis, olja, salt, rågmjöl och nästan allt
vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig i maskin eller för
hand tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Skölj och grovhacka rucolasallaten till fyllningen. Rösta pinjenötterna i en
torr, het stekpanna. Låt svalna. Grovhacka nötterna. Blanda rucolasallaten
med ricottaost och nötter. Krydda med svartpeppar.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande
mjöl. Dela degen i ca 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel ca 12 cm i
diameter. Lägg en klick fyllning på varje rundel och nyp ihop till små knyten.
Lägg knytena på en bakpappersklädd plåt. Pensla knytena med uppvispat ägg
och strö på lite grovt salt. Grädda knytena mitt i ugnen i 225 °C. ca 15 min.
Servera potatisknytena ljumma.
Visningar: 660
Inlagt 2014-03-05 14:43:51

