Receptbeskrivning
Empanadas de pino - chilenska köttfärspiroger
Cathrine Bärgman via P D
Ingredienser
för
5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1 st äggula(or)
1.75 dl mjölk
3 msk matolja inte olivolja
1 st ägg till pensling uppvispat
350 g nötfärs
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar eller en färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
0.5 tsk kumminfrön eller malen kummin
3 msk olja
4 st ägg
10 st svarta oliver
20 st russin
salt
svartpeppar
0.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1 st äggula(or)
1.75 dl mjölk
3 msk matolja inte olivolja
1 st ägg till pensling uppvispat
350 g nötfärs
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyftor
1 tsk chilipeppar eller en färsk chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
0.5 tsk kumminfrön eller malen kummin
3 msk olja
4 st ägg
10 st svarta oliver
20 st russin
salt
svartpeppar
Beskrivning
Till 10 empanadas
Deg:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.
Fyllning:
1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.
2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.
4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
5. Skär äggen i klyftor.
6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.
Deg:
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Vispa ihop mjölk, äggula och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig.
Fyllning:
1. Koka äggen, de ska vara hådkokta.
2. Hacka och fräs löken i oljan tills den får en fin, lite karamelliserad yta. Tillsätt chili, kummin och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
3. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Pressa i vitlök och tillsätt oregano. Smaka av med salt och peppar. Den som gillar mycket smak har i mer chili och kummin.
4. Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter.
5. Skär äggen i klyftor.
6. Lägg en sked köttfärs, en äggklyfta, en oliv och ett par russin på degplattan. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster. Pensla med uppvispat ägg.
7. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.
Visningar: 540
Inlagt 2012-03-04 15:14:29

