Receptbeskrivning
Mormors tomtegröt
Ingredienser
för
6 dl vatten
4 dl grötris
2.5 l mjölk
1 tsk salt
2 st kanelstång/stänger
1.5 msk smör
4 msk socker
2 dl vispgrädde
kanel mald
mjölk
4 dl grötris
2.5 l mjölk
1 tsk salt
2 st kanelstång/stänger
1.5 msk smör
4 msk socker
2 dl vispgrädde
kanel mald
mjölk
Beskrivning
8 - 10 portioner
1. Koka upp vattnet i en rejäl gryta och häll i riset. Koka ett par minuter under omrörning och häll sedan av så mycket vatten som det går.
2. Häll i drygt 1 1/2 liter mjölk, tillsätt salt, kanelstång och smör. Koka upp under omrörning. Lägg på locket och ställ grytan på en träskärbräda bredvid spisen. Låt gröten stå där och svälla i ca 1 timme.
3. Häll i ytterligare ca 3/4 liter mjölk samt sockret. Koka upp igen under omrörning, ta av från plattan och ställ grytan på skärbrädan igen i ytterligare minst 1 timme.
4. Häll i grädden och koka upp igen. Eventuellt behövs ytterligare lite mjölk om gröten blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt.
5. Servera med mald kanel och mjölk. En del vill också ha socker ovanpå. Lägg gärna i ett par skållade mandlar också – den som får en sådan måste hitta på ett grötrim.
Recept: Ingrid Eriksson, SvD
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix
1. Koka upp vattnet i en rejäl gryta och häll i riset. Koka ett par minuter under omrörning och häll sedan av så mycket vatten som det går.
2. Häll i drygt 1 1/2 liter mjölk, tillsätt salt, kanelstång och smör. Koka upp under omrörning. Lägg på locket och ställ grytan på en träskärbräda bredvid spisen. Låt gröten stå där och svälla i ca 1 timme.
3. Häll i ytterligare ca 3/4 liter mjölk samt sockret. Koka upp igen under omrörning, ta av från plattan och ställ grytan på skärbrädan igen i ytterligare minst 1 timme.
4. Häll i grädden och koka upp igen. Eventuellt behövs ytterligare lite mjölk om gröten blir för tjock. Smaka av om det behövs mer salt.
5. Servera med mald kanel och mjölk. En del vill också ha socker ovanpå. Lägg gärna i ett par skållade mandlar också – den som får en sådan måste hitta på ett grötrim.
Recept: Ingrid Eriksson, SvD
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix
Visningar: 202
Inlagt 2013-12-24 09:46:36






45 min