Receptbeskrivning

Baconlindad purjolök (m.e.)

Ingredienser för
3 st purjolök(ar)
1 frp bacon
2 dl grädde
1 dl kokspad eller vatten
1 msk senap
(jag tog ca 1 tsk dijon och 2-3 tsk vanlig)
0.5 msk timjan
2 tsk senapsfrön
riven ost , om man vill
vitpeppar


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Gott liten rätt som passar bra som ett mellanmål eller som tillbehör, t.ex. till stekt korv. (obs! tog lite väl stora bitar till fotot:) )

Hur många purjolökar du tar beror på storleken. 2 stora eller 3 mellan har jag provat. Köp hem ett extra paket bacon ifall det blir flera delar än du tror :) Sätt ugnen på 225 grader. Ta bort de trådigaste delarna av bladen. Skölj noga så det inte ligger kvar jord och sand mellan bladen.

Skär purjolökarna i 7-8 cm långa bitar. (blev ca 9-10 bitar) Koka dem i 5 minuter i saltat vatten och låt dem rinna av. (häll inte ut dem i durkslaget som jag gjorde, de delar lätt på sig och spara lite kokspad.) Lättast är att ta upp dem med en pincett . Linda en baconskiva runt varje och lägg i en (smord) ugnsform.

Rör ihop grädde, kokspad eller vatten, senap och timjan. Häll det i formen. Strö senapsfrön över. (jag hade sen lite riven ost över.) Sätt in i ugnen och stek i cirka 15 minuter tills baconet (eller osten om du har den över) får lite färg och senapssåsen bubblar.

Kokt potatis eller potatismos passar fint att äta till. Jag tog stekt, skivad falukorv till och ingen potatis. Blev riktigt gott och underbar sås. Med tre purjolökar räckte det till två personer och en lunchlåda (med mera korv till förstås.)

Visningar: 740
Inlagt 2013-12-29 11:16:36