Receptbeskrivning

Kalvstek med hasselbackspotatis

Ingredienser för
800 g kalvstek
2 st morötter
2 st gula lökar
1 purjolök
3 st lagerblad
peppar
salt
smör till stekning
0.5 dl tomatpuré
3 st ansjovisfiléer
3 msk svartvinbärsgelé
5 dl vispgrädde, ca
ev vaxbönor till servering
1 kg potatis
smör
salt, efter smak
peppar, efter smak
ströbröd


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. KalvstekBind köttet och lägg i smör i en stor gryta.
2. Gnid in köttet med salt och peppar.
3. Bryn köttet runt om.
4. Hacka grönsakerna i bitar.
5. Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.
6. Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.
7. Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.
8. LÃ¥t puttra sakta i 30 minuter.
9. Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.
10. Ta upp steken och sila ifrån fonden.
11. Koka ihop den ytterligare, reducera ned den.
12. Häll i grädden.
13. Smaka av med gelén, salt och peppar.
14. Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.
15. HasselbackspotatisSkala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom. För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.
16. Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.
17. Sätt dem i en ugnsfast form.
18. In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös över det smälta smöret då och då).
19. Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter.

Visningar: 732
Inlagt 2014-01-02 19:37:50