Receptbeskrivning

Älgfärsbiffar med klyftpotatis och pepparrotslingon

Ingredienser för
400 g potatis
0.5 msk rapsolja
1 msk gourmetsalt
1 msk ströbröd
75 g lingon, frysta
2 msk råsocker
2 msk pepparrot, färsk och riven
2 st schalottenlökar, finhackade
0.5 dl balsamvinäger
1.5 dl vatten
1 msk viltfond
2 msk strösocker
1 krm timjan
3 st persiljestjälkar
1 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk smör
400 g älgfärs
2 st schalottenlökar, finhackade
3 msk matlagningsgrädde
2 msk vatten
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk rapsolja


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i klyftor. Häll olja i en ugnssäker form med beläggning som inte kräver så mycket fett. Lägg ner klyftorna och blanda väl med oljan. Strö på salt och ströbröd. Stek dem mitt i ugnen 30-40 min tills de får färg.
2. Lingon: Mosa lingonen tillsammans med socker. Smaksätt med riven pepparrot.
3. Sås: Blanda finhackad schalottenlök, vinäger, vatten, viltfond, socker, timjan och persilja i en kastrull och koka utan lock ca 5 min. Sila såsen och vispa ner majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Låt koka så att såsen tjocknar. Blanda ner smör strax före servering.
4. Färsbiffar: Blanda färsen med finhackad lök, grädde, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Forma jämnstora biffar. Pensla dem med olja och stek dem i en grillpanna 2-3 min på varje sida. Servera dem direkt med klyftpotatis, sås och pepparrotslingon.

Visningar: 499
Inlagt 2014-01-06 08:45:11