Receptbeskrivning

Vörtbröd

Ingredienser för
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
33 cl porter
250 g kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
50 g russin
19 dl rågsikt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Hembakt vörtbröd uppskattas alltid, väldigt bra att ge bort som gåva. Måste prövas till julen!

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och russin och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar.
Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt .
Täck över och låt jäsa ca 30 min.
Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt svalna på galler.


Visningar: 254
Inlagt 2014-01-06 17:04:01