Receptbeskrivning

Festfin älgstek med tillbehör

Ingredienser för
kg benfri älgstek, gärna innanlår
matfett
salt och peppar
buljongpotatis:
1 st potatisar/ person
buljong
kumminfrön
salt
sås:
2 dl grädde
2 dl buljong
2 msk vetemjöl + vatten
salt och peppar
tillbehör:
1 burk päronhalvor
1 burk rönnbärsgelé


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Putsa köttet fritt från hinnor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Bred ett lager matfett över och salta lätt. Sätt in köttet mitt i ugnen i 100°. Beräkna stektiden till 3 1/2 timma för 2 kilo. Ös den en gång i halvtimman. Låt den vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.
2. Skala potatisen och dela den på längden. Lägg halvorna i smord ugnsform eller långpanna. Häll på buljong så att den når till hälften upp på potatisen. Strö på kummin och salt. Stek mitt i ugnen på 250° cirka 30 minuter.
3. Vispa ur ugnsformen som älgen stekt i med lite buljong och sila ner skyn i en kastrull. Vispa också ur potatispannan. Späd buljongen med grädde och koka upp. Red såsen med mjöl utrört i vatten och smaka av med salt och peppar.
4. Skär upp steken tunt. Servera eventuellt med kokta päronhalvor fyllda med gelé.

Visningar: 453
Inlagt 2014-01-07 20:44:25