Receptbeskrivning
Festfin älgstek med tillbehör
Ingredienser
för
kg benfri älgstek, gärna innanlår
matfett
salt och peppar
buljongpotatis:
1 st potatisar/ person
buljong
kumminfrön
salt
sås:
2 dl grädde
2 dl buljong
2 msk vetemjöl + vatten
salt och peppar
tillbehör:
1 burk päronhalvor
1 burk rönnbärsgelé
matfett
salt och peppar
buljongpotatis:
1 st potatisar/ person
buljong
kumminfrön
salt
sås:
2 dl grädde
2 dl buljong
2 msk vetemjöl + vatten
salt och peppar
tillbehör:
1 burk päronhalvor
1 burk rönnbärsgelé
Beskrivning
1. Putsa köttet fritt från hinnor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Bred ett lager matfett över och salta lätt. Sätt in köttet mitt i ugnen i 100°. Beräkna stektiden till 3 1/2 timma för 2 kilo. Ös den en gång i halvtimman. Låt den vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.
2. Skala potatisen och dela den på längden. Lägg halvorna i smord ugnsform eller långpanna. Häll på buljong så att den når till hälften upp på potatisen. Strö på kummin och salt. Stek mitt i ugnen på 250° cirka 30 minuter.
3. Vispa ur ugnsformen som älgen stekt i med lite buljong och sila ner skyn i en kastrull. Vispa också ur potatispannan. Späd buljongen med grädde och koka upp. Red såsen med mjöl utrört i vatten och smaka av med salt och peppar.
4. Skär upp steken tunt. Servera eventuellt med kokta päronhalvor fyllda med gelé.
2. Skala potatisen och dela den på längden. Lägg halvorna i smord ugnsform eller långpanna. Häll på buljong så att den når till hälften upp på potatisen. Strö på kummin och salt. Stek mitt i ugnen på 250° cirka 30 minuter.
3. Vispa ur ugnsformen som älgen stekt i med lite buljong och sila ner skyn i en kastrull. Vispa också ur potatispannan. Späd buljongen med grädde och koka upp. Red såsen med mjöl utrört i vatten och smaka av med salt och peppar.
4. Skär upp steken tunt. Servera eventuellt med kokta päronhalvor fyllda med gelé.
Visningar: 453
Inlagt 2014-01-07 20:44:25