Receptbeskrivning
Blomkålssoppa
Ingredienser
för
1 st gul lök
vitlök
smör
700 g blomkål
2 dl crème fraiche
vitlök
smör
700 g blomkål
2 dl crème fraiche
Beskrivning
Godaste blomkålssoppan
1 gul lök
1/2 solovitlök eller 1–2 klyftor
30 g + 20 g smör
1 msk konjak
600 g blomkål
några kvistar färsk timjan
8 dl vatten
grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
svartpeppar från kvarn ev. salt
Skala lök och vitlök och tärna dem grovt. Det är inte noga eftersom soppan ska mixas. Hetta upp en kastrull och smält smöret tills det antar en lite brynt ton. Sänk temperaturen, tillsätt löken och låt fräsa på svag värme några minuter, tills den är blank. Häll över konjaken och låt den koka in. (Här kan det vara läge att knäppa på vattenkokaren, för att skynda på middagsmaten lite.) Lägg i blomkålen och slå på åtta deciliter vatten, gärna hett. Släng i fonden och några kvistar färsk timjan med stjälkar och allt. Låt det hela småkoka i cirkus en kvart tills blomkålen är mjuk. Ta kastrullen av plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Mixa ner crème fraichen. Klicka i den kvarvarande smörklicken och ta några tag med pepparkvarnen. Mer salt behövs förmodligen inte, eftersom buljongen är ganska salt i sig. Servera med några droppar god olivolja och en timjankvist. - See more at: http://www.kostradgivarna.se/2013/01/godaste-blomkalssoppan/#sthash.EDsCwyPf.dpuf
1 gul lök
1/2 solovitlök eller 1–2 klyftor
30 g + 20 g smör
1 msk konjak
600 g blomkål
några kvistar färsk timjan
8 dl vatten
grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
svartpeppar från kvarn ev. salt
Skala lök och vitlök och tärna dem grovt. Det är inte noga eftersom soppan ska mixas. Hetta upp en kastrull och smält smöret tills det antar en lite brynt ton. Sänk temperaturen, tillsätt löken och låt fräsa på svag värme några minuter, tills den är blank. Häll över konjaken och låt den koka in. (Här kan det vara läge att knäppa på vattenkokaren, för att skynda på middagsmaten lite.) Lägg i blomkålen och slå på åtta deciliter vatten, gärna hett. Släng i fonden och några kvistar färsk timjan med stjälkar och allt. Låt det hela småkoka i cirkus en kvart tills blomkålen är mjuk. Ta kastrullen av plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Mixa ner crème fraichen. Klicka i den kvarvarande smörklicken och ta några tag med pepparkvarnen. Mer salt behövs förmodligen inte, eftersom buljongen är ganska salt i sig. Servera med några droppar god olivolja och en timjankvist. - See more at: http://www.kostradgivarna.se/2013/01/godaste-blomkalssoppan/#sthash.EDsCwyPf.dpuf
Visningar: 283
Inlagt 2014-01-08 13:31:44






45 min