Receptbeskrivning

Lasses potatishalvor, enkelt fredagstillbehör (m.e)

Ingredienser för
6 st potatis
0.5 frp bacon
2.5 dl cheddarost riven
1 st gul lök hackad, liten
salt
olja
gräslök hackad
gräddfil eller
creme fraiche


  0 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Gott tillbehör till kött eller som ett kvällssnack. Kan förberedas.


Värm upp ugnen till ca 200° C. Täck en ugnsplåt med aluminiumfolie.

Skrubba rent potatisen, använd sedan en gaffel på potatisen och gör hål på några ställen. Placera potatisarna på ugnsplåten. Baka i ugnen i ca 50-60 minuter tills de är klara.

Dela potatisen på längden när de har svalnat tillräckligt så att man kan bearbeta dem. Skopa ur insidan men lämna kvar runtom, ca 5 mm från skalet. (spar innanmätet och gör t.ex. potatismos eller soppa på det)

Hit förberedde vi, gjorde fyllning och gratinerade när vi kom hem på kvällen. Man kan säker även fylla potatisen och bara köra den i ugn senare.

När vi kom hem så satt vi på ugnen medan fyllningen blev klar, med potatishalvorna i (för att varma upp dem) uppochner, penslade med olja och lite salt. ca 220 grader

Gör fyllningen: Riv osten. Hacka löken. Tärna och stek baconen (0,5-1 paket beroende på hur stora potatisarna är) tills det är tillräckligt krispigt, låt torka på hushållspapper.
Stek löken i baconfettet i stekpannan tills det är gyllenbrunt, salta lite. Blanda ost (lämna lite för topping), lök och bacon i en skål.

Vänd på potatishalvorna (varning, varmt!) på ugnsplåten, salt och peppra. Fördela fyllningen jämnt i potatishalvorna och garnera med resten av cheddarosten.

Grädda potatisen i ytterligare 15-20 minuter, tills cheddarosten har smält. Potatis som har varit i kylskåpet kan ta något längre tid.

Ät som de som tillbehör eller snacks, som de är eller med en klick gräddfil/creme fraishe på och lite hackad gräslök

(Kan även tänka mig att blanda i lite hackad paprika och finhackad vitlök i fyllningen nästa gång)
Vi åt detta med skivad fläskfilé som fick marinera i Caj P grillolja under dagen och som vi sen bara stekte medan potatisen gick klar i ugnen och bearnaisesås.

Visningar: 683
Inlagt 2014-01-12 11:41:52