Receptbeskrivning
Ingredienser för
75 g smör
250 g mjölk 2.5 dl
25 g jäst
6 g salt (1 tsk)
42 g socker 0.5 dl
450 g vetemjöl 7.5 dl
6 g kardemumma (2 tsk) malen (2 tsk)
1 st ägg till pensling
--------- fyllning 1
300 g mandelmassa
100 g mjölk 1 dl
300 g vispgrädde 3 dl
florsocker
--------- fyllning 2
200 g mandelmassa
5 g vaniljsocker 1 tsk
50 g mjölk 0.5 dl
--------- fyllning 3
Inkråm från bullarna
200 g mandelmassa
1 st apelsin
60 g vispgrädde 4 msk


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Receptet ger 12 bullar

1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölk/smörblandningen.

3. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna.

4. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

5. Ta upp degen på ett bakbord. Jag brukar väga degen och använda en våg för att få dom lika stora. Baka ut bullarna genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.

5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Kör gärna med en stavmixer så det blir små smulor av inkråmet. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med mjölk till en ganska lös smet.

8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och spritsa (eller klicka) en generös klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

Visningar: 185
Inlagt 2014-01-16 11:28:06