Receptbeskrivning

Klassisk tomatsås

Ingredienser för
60 g salt fläsk panchetta
5 dl lök tärnad
2.5 dl morot tärnad
2.5 dl selleri tärnad
1 st vitlöksklyfta(or)
2 burk krossade tomater
1 l kalvfond el. kycklingfond
fläskben
flingsalt
socker
--- kryddknyte ---
1 st lagerblad
0.5 msk timjan torkad
4 st persiljekvistar
10 st svartpepparkorn grovt krossade


  135 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Det här är en av dom fem franska klassiska såserna. Lite jobbigare än en vanlig tomatsås men oändligt mycket godare. Det blir ungefär 1 liter och den går utmärkt att frysa. Den här såsen är bas för Spansk, Kreolsk, Portugisisk och Provencal sås

Den tar 15 minuter att göra men ska koka i 2 timmar, därav den långa tillagningstiden

Värm upp ugnen till 150°C.

1. Gör kryddknytet med en liten bit gasbinda (eller kaffefilter) och en bit bomullstråd.

2. Stek fläsket i en gryta (som tål ugn) med låg värme så att fettet smälter.

3. Lägg till morötter, selleri, lök och vitlök och låt steka några minuter tills löken är genomskinlig men inte brun.

4. Tillsätt tomaterna, fläskbenet, fonden och kryddknytet.

5. Låt det koka upp, täck med ett lock (lämna en liten glipa) och placera grytan mitt i ugnen i 2 timmar.

6. Ta ur kryddknytet och benet och kör med en stavmixer tills du får en jämn sås.

7. Salta enligt smak. Sockret har man i för att ta bort syran ur tomaterna.

För en vegatarisk version av såsen så struntar du i fläskbenet och använder olivolja istället för fläsk.

Orginal: http://culinaryarts.about.com/od/sauces/r/classictomato.htm
Foto © Philippe Desnerck / Getty Images

Visningar: 396
Inlagt 2014-01-17 12:53:17