Receptbeskrivning

Småländska kroppkakor

Ingredienser för
1 kg potatis mjölig
1 tsk salt
0.5 tsk strösocker
2 st ägg
3.5 dl vetemjöl
300 g sidfläsk rimmat eller rökt
1 st gul lök(ar)
2 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
lingonsylt
skirat smör


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skala potatisarna och koka dem (försiktigt) mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt kallna.

2. Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Stöt båda pepparsorterna i en mortel och blanda ner dem. Ställ blandningen åt sidan.

3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.

4. Rulla varje del till en bulle. Platta till bullen och lägg den i ena handen, lägg 1 msk av den stekta fläskblandningen. Kupa handen och lyft upp sidorna så att den sluter sig till en boll igen, var noga med att nypa ihop toppen.

5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev.

Servera dem varma, gärna med lingonsylt och lite skirat smör.

Visningar: 277
Inlagt 2014-01-17 18:53:26