Receptbeskrivning
Kolapaj med choklad
Ingredienser
för
--- skal ---
180 g vetemjöl (3 dl)35 g kakao (nästan 1 dl)
2 g salt (ca ½ tsk)
150 g smör rumsvarmt
70 g florsocker (drygt 1 dl)
2 st äggulor
0.5 tsk vaniljextrakt
--- fyllning ---
300 g strösocker (3,4 dl)90 g vatten (0,9 dl)
60 g ljus sirap (3 msk)
2 g maldonsalt (ca 1 tsk)
90 g smör
100 g vispgrädde (1 dl)
--- chokladganache ---
110 g vispgrädde (1,1 dl)100 g mörk choklad
30 g rostade pinjenötter
1 st äggvita
Beskrivning
Gör cirka 10-12 bitar. Jag har helt skamlöst snott detta recept men det är så gott att jag kunde inte låta bli
Källa: http://www.louisespis.com/2013/06/chocolate-and-salted-caramel-tart.html?m=1
Källa: http://www.saveur.com/article/Recipes/Chocolate-Caramel-Tart
Skalet
Sättugnen på 175 grader (vanlig ugn).
Sikta samman mjöl, kakao och salt i en bunke.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, tar ca 3-5 minuter. Vispa in äggulorna en i taget. Blanda ner de torra ingredienserna.
Pressa ut degen i en smord, avlång pajform med uttagbar botten (alternaivt en rund pajform som är ca 20-23 cm i diameter). Det blir lite deg över om du bakar i en avlång form. Ställ formen i kylskåp 30 minuter. Nagga pajskalet lite och grädda det mitt i ugnen ca 20 minuter så att det blir helt klart. Låt svalna på ett bakgaller.
Fyllning
Lägg socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Smält sockret på medelvärme under omrörning. När sockerkristallerna är upplösta, öka värmen något och sluta rör i blandningen. Låt massan koka upp och låt den koka tills den blivit mörkt bärnstensfärgad eller når 170 grader.
Ta av kolan från värmen och tillsätt smör och grädde. Var försiktig för det kommer att bubbla upp! Rör blandningen slät. Detta är enligt grundreceptet men kolan blir alldeles för lös, låt den koka 2 minuter till och tillsätt saltet efter den extra kokningen eller strö den helt enkelt över kolan när du har hällt den i pajskalet.
Låt kolan svalna i pajskalet och ställ den sedan i kylen, 4-5 timmar för att stelna.
Ganache/mousse
En ganache blir lite för hård och för att mjuka upp den gör jag en moussevariant istället.
Finhacka chokladen och smält den i en skål. Vispa grädden i en bunke och äggvitan i en annan. Häll ner den smälta chokladen i hälften av äggvitan och rör till en jämn smet, Vänd ner resten av äggen och grädden och rör försiktigt tills allting blandats.
Ta fram kolapajen och fördela chokladen jämnt över kolan och ställ pajen i kylskåp 4-5 timmar eller tills den ska serveras. Strö över flingsalt och pinjenötter strax innan servering.
Källa: http://www.louisespis.com/2013/06/chocolate-and-salted-caramel-tart.html?m=1
Källa: http://www.saveur.com/article/Recipes/Chocolate-Caramel-Tart
Skalet
Sättugnen på 175 grader (vanlig ugn).
Sikta samman mjöl, kakao och salt i en bunke.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, tar ca 3-5 minuter. Vispa in äggulorna en i taget. Blanda ner de torra ingredienserna.
Pressa ut degen i en smord, avlång pajform med uttagbar botten (alternaivt en rund pajform som är ca 20-23 cm i diameter). Det blir lite deg över om du bakar i en avlång form. Ställ formen i kylskåp 30 minuter. Nagga pajskalet lite och grädda det mitt i ugnen ca 20 minuter så att det blir helt klart. Låt svalna på ett bakgaller.
Fyllning
Lägg socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Smält sockret på medelvärme under omrörning. När sockerkristallerna är upplösta, öka värmen något och sluta rör i blandningen. Låt massan koka upp och låt den koka tills den blivit mörkt bärnstensfärgad eller når 170 grader.
Ta av kolan från värmen och tillsätt smör och grädde. Var försiktig för det kommer att bubbla upp! Rör blandningen slät. Detta är enligt grundreceptet men kolan blir alldeles för lös, låt den koka 2 minuter till och tillsätt saltet efter den extra kokningen eller strö den helt enkelt över kolan när du har hällt den i pajskalet.
Låt kolan svalna i pajskalet och ställ den sedan i kylen, 4-5 timmar för att stelna.
Ganache/mousse
En ganache blir lite för hård och för att mjuka upp den gör jag en moussevariant istället.
Finhacka chokladen och smält den i en skål. Vispa grädden i en bunke och äggvitan i en annan. Häll ner den smälta chokladen i hälften av äggvitan och rör till en jämn smet, Vänd ner resten av äggen och grädden och rör försiktigt tills allting blandats.
Ta fram kolapajen och fördela chokladen jämnt över kolan och ställ pajen i kylskåp 4-5 timmar eller tills den ska serveras. Strö över flingsalt och pinjenötter strax innan servering.
Visningar: 484
Inlagt 2014-01-23 14:41:27






60 min