Receptbeskrivning

Frukostbröd med kummin och kornkross

Ingredienser för
2 dl 4-kornskross, saltå kvarn
1 tsk hel kummin
25 g jäst
6 dl vatten
4 dl rågsikt (220 g)
3 dl grahamsmjöl (180 g)
5 dl vetemjöl special (300-360 g) + 1 dl extra t
1 dl brödsirap


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Koka kornkrosset i vatten ca 10 min. Rör i botten dÃ¥ och dÃ¥. Häll av i sil. Skölj i kallt vatten. LÃ¥t rinna av. Stöt kumminen. 2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen under omrörning. Tillsätt mjölsorterna, kummin, sirap och salt. Arbeta degen ca 10 min i hushÃ¥llsmaskin eller 15 min för hand.  3. Jäs under duk ca 50 min. 4. Skrapa ut degen pÃ¥ väl mjölad arbetsbänk. Strö  över mjöl. Dra ut degen till en fyrkant utan att trycka ut luften. Skär degen i 16 avlÃ¥nga bitar med en degskrapa och för över dem pÃ¥ plÃ¥tar klädda med bakplÃ¥tspapper. Strö över lite mjöl. LÃ¥t bröden jäsa ca 20 min under bakduk. 5. Sätt ugnen pÃ¥ 275 grader. Sätt samtidigt in en plÃ¥t i ugnen. 6. För hastigt över bakplÃ¥tspapperet med bröden pÃ¥ den heta plÃ¥ten. Ställ in i ugnen. Släng in nÃ¥gra isbitar eller spruta lite vatten med en blomspruta. Stäng luckan. 7. Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden ca 12 min, tills de fÃ¥tt fin färg. LÃ¥t svalna pÃ¥ galler.

Visningar: 449
Inlagt 2014-01-28 10:41:55