Receptbeskrivning

Pasta vongole med halstrade pilgrimsmusslor

Ingredienser för
1 färska hjärtmusslor
1 msk ättiksprit, 12 %
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
8 stora pilgrimsmusslor
1 msk neutral olja
1 tsk salt
250 g spaghetti eller fettuccini
12 små soltorkade tomathalvor
musselsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
buljongen från musselkoket
1 burk krossade tomater
1 msk honung
1 lagerblad
salt och malen svartpeppar
till servering:
1 dl riven parmesanost
hackade färska örter
olivolja


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Lägg hjärtmusslorna i en skål, täck dem med kallt vatten och tillsätt ättiksprit. Låt musslorna stå i vattnet ca 1⁄2 timme, då släpper de ifrån sig eventuell sand som finns inne i skalen. Häll av hjärtmusslorna i ett durkslag och spola av dem med kallt vatten.
2. Skiva tre vitlöksklyftor tunt. Hetta upp olivolja i en stor gryta och fräs vitlöken hastigt. Slå i musslor och vitt vin och täck grytan med lock. Koka upp och lår koka rejält tills musslorna är öppna, ca 2 minuter. Låt musslorna rinna av genom durkslag och spara buljongen.
3. Musselsås: Skala och hacka den gula löken fint. Skala och riv vitlöksklyftorna, fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja. Slå i musselbuljongen och koka ihop vätskan till hälften. Tillsätt krossade tomater, honung och lagerblad. Låt såsen koka upp, sänk värmen och sjud i 10–15 minuter. Krydda med salt och peppar och mixa såsen.
4. Pensla pilgrimsmusslorna med lite olja och stek eller grilla dem i het panna, 1 minut per sida. Salta. Koka pastan i rejält saltat vatten. Slå av vattnet när pastan är al dente. Blanda ner musselsåsen, hälften av parmesanosten och musslorna i pastan. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Strö över parmesan, hackade örter, soltorkade tomater och några droppar god olja. Toppa med pilgrimsmusslorna.

Visningar: 736
Inlagt 2014-01-29 15:20:46