Receptbeskrivning
Kardemummabullar
Ingredienser
för
1 msk kardemummakärnor
50 g jäst
200 g smör rumstempererat
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl mjöl (12-15 dl spara till utbakning)
150 g smör
100 g mandelmassa
1.5 dl rårörsocker
1 msk kardemummakärnor
1 dl strösocker färska eller tinade
1 dl strösocker
rårörsocker
kardemummakärnor
50 g jäst
200 g smör rumstempererat
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl mjöl (12-15 dl spara till utbakning)
150 g smör
100 g mandelmassa
1.5 dl rårörsocker
1 msk kardemummakärnor
1 dl strösocker färska eller tinade
1 dl strösocker
rårörsocker
kardemummakärnor
Beskrivning
Recept för 30 mindre, eller 20 stora bullar. Läs igenom hela receptet innan du börjar! Om du
1. Degen ska bearbetas länge på låg hastighet. Den kommer att bli fastare under bearbetningen, därför ska du alltid börja med en kladdig deg. Torr deg ger tunga, trista bullar!
2. Använd hel kardemumma som du mortlar grovt själv, den smakar mycket mer än den färdigmalda.
3. Mandelmassa i fyllningen gör bullarna saftigare, men är inget måste, så är du allergiker tillsätter du bara lite mer smör och socker i fyllningen.
4. Sockerlagen är ett konditoriknep: Du penslar på den efter gräddning och gör därmed att bullarna lättare behåller sin saftighet.
Så här gör du:
Mortla kardemumma till degen. Värm på mjölken i kastrull till högst 37 grader. Smula ner jästen i en degblandare och blanda ut i mjölken. Blanda i smöret i tärningar, salt, kardemumma och socker.
Tillsätt mjölet under tiden degblandaren går på låg hastighet, lite i taget. Det är viktigt att du inte tar för mycket mjöl, degen ska vara kladdig. Vrid upp degblandaren på hög hastighet i 20 sekunder, låt den sedan gå på låg hastighet igen i 15-20 minuter. När tiden gått har degen förmodligen blivit fastare och mindre kladdig. Verkar den alldeles för lös kan du tillsätta några matskedar mjöl i taget. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek under duk, ca 30 minuter.
Under tiden degen jäser kan du göra sockerlagen: Koka ihop socker och vatten tills sockret lösts upp. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 250°. Mortla kardemumma till fyllningen och rör ihop med smör, mandelmassa och socker. Ta upp degen på en lätt mjölad bänk och dela två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 30x45cm, och bred ut fyllningen jämnt. Strö ut hallon. Vik långsidorna omlott så att degen hamnar i tre lager, platta till något och skär sedan önskat antal remsor (Totalt 20 för stora bullar, 30 för normalstora). Dra ut remsorna något, snurra ihop löst och rulla ihop som ett garnnystan. Lägg i bullformar, eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 minuter.
Inför gräddning, vispa upp ägget lätt och pensla bullarna. Grädda bullarna i 8-11 minuter, beroende på storlek.
Pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning och strö genast över strösocker och mortlad kardemumma. Låt bullarna svalna på galler.
Recept: Fia Bladh och Linnea Swärd
Foto: Linnea Swärd
1. Degen ska bearbetas länge på låg hastighet. Den kommer att bli fastare under bearbetningen, därför ska du alltid börja med en kladdig deg. Torr deg ger tunga, trista bullar!
2. Använd hel kardemumma som du mortlar grovt själv, den smakar mycket mer än den färdigmalda.
3. Mandelmassa i fyllningen gör bullarna saftigare, men är inget måste, så är du allergiker tillsätter du bara lite mer smör och socker i fyllningen.
4. Sockerlagen är ett konditoriknep: Du penslar på den efter gräddning och gör därmed att bullarna lättare behåller sin saftighet.
Så här gör du:
Mortla kardemumma till degen. Värm på mjölken i kastrull till högst 37 grader. Smula ner jästen i en degblandare och blanda ut i mjölken. Blanda i smöret i tärningar, salt, kardemumma och socker.
Tillsätt mjölet under tiden degblandaren går på låg hastighet, lite i taget. Det är viktigt att du inte tar för mycket mjöl, degen ska vara kladdig. Vrid upp degblandaren på hög hastighet i 20 sekunder, låt den sedan gå på låg hastighet igen i 15-20 minuter. När tiden gått har degen förmodligen blivit fastare och mindre kladdig. Verkar den alldeles för lös kan du tillsätta några matskedar mjöl i taget. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek under duk, ca 30 minuter.
Under tiden degen jäser kan du göra sockerlagen: Koka ihop socker och vatten tills sockret lösts upp. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 250°. Mortla kardemumma till fyllningen och rör ihop med smör, mandelmassa och socker. Ta upp degen på en lätt mjölad bänk och dela två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 30x45cm, och bred ut fyllningen jämnt. Strö ut hallon. Vik långsidorna omlott så att degen hamnar i tre lager, platta till något och skär sedan önskat antal remsor (Totalt 20 för stora bullar, 30 för normalstora). Dra ut remsorna något, snurra ihop löst och rulla ihop som ett garnnystan. Lägg i bullformar, eller direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 minuter.
Inför gräddning, vispa upp ägget lätt och pensla bullarna. Grädda bullarna i 8-11 minuter, beroende på storlek.
Pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning och strö genast över strösocker och mortlad kardemumma. Låt bullarna svalna på galler.
Recept: Fia Bladh och Linnea Swärd
Foto: Linnea Swärd
Visningar: 264
Inlagt 2014-02-06 19:18:40






120 min