Receptbeskrivning

Oxfilé Wellington med madeirasås

Ingredienser för
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl madeira
4 dl kalvfond, se faktaruta
1 msk tomatpuré
1 msk smör
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
salt och peppar
smör och olja till stekning
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0.5 dl hackad färsk timjan
3 vetemjöl att reda av med


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Madeirasås Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
2. Klicka i tomatpurén och häll i madeiran. Sedan kalvfonden. Låt koka ihop till en kraftig sky.
3. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
4. DuxellmassaFinhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint. Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
5. Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
6. Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan. Ställ och låt svalna.

7. OxfiléPutsa oxfilén fri från hinnor. Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt. Låt oxfilén svalna av.

8. Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan. Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan. Pensla med det uppvispade ägget runt filén. Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
9. Skär bort överflödig deg. Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén. Tryck till med en gaffel runt om. Pensla med resten av ägget över hela filén. Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
10. Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött. Obs! Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter. Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den. Servera med krispig sallad och madeirasåsen.

Visningar: 328
Inlagt 2012-03-11 19:50:01