Receptbeskrivning
Engelska muffins
Ingredienser
för
235 ml mjölk
25 g strösocker
6 g salt
235 ml vatten
25 g jäst 1/2 paket torrjäst
50 g smör eller ister
750 g vetemjöl
50 g mannagryn alternativt majsmjöl
25 g strösocker
6 g salt
235 ml vatten
25 g jäst 1/2 paket torrjäst
50 g smör eller ister
750 g vetemjöl
50 g mannagryn alternativt majsmjöl
Beskrivning
1. Värm mjölken tills små bubblor bildas. Den får inte koka. Ta bort den från spisen och rör ner sockret och saltet tills det löst sig. Blanda i vattnet och kontrollera temperaturen, 37 grader för färsk jäst och 40-45 för torrjäst
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan i jästlösningen. Använder du torrjäst kan du med fördel låta jästen stå 10 minuter.
3. Blanda i smöret och nästan allt mjöl och knåda till en slät deg. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter
4. Ta upp degen på ett bakbord och dela degen i bitar beroende på hur stora muffins du vill ha. 80-100 gram deg är lämpligt. Gör bollar som du sedan plattar ut till 1,5 cm tjocklek
5. Rulla dom i mannagryn eller majsmjöl för att få dom mindre klibbiga.
6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20-30 minuter.
7. Stek bollarna i stekpanna utan fett (teflon) eller med lite fett för en gjutjärnspanna, på medelstark värme i 7 minuter på varje sida. Platta inte till bollarna. Kontrollera färgen efter ett par minuter och korrigera temperaturen. Innertemperaturen skall vara minst 90 grader. Det kan vara svårt utan att bränna dom och efter att du har fått fin färg på dom kan du avsluta dom i 175 graders ugn tills dom når 90 grader.
8. Låt svalna och förvara sedan i plastpåse. Håller ca 5 dagar men dom går utmärkt att frysa.
9. Dom bör rostas innan ni äter dom, dela dom genom att sticka en gaffel från sidan och hela vägen runt, sen ärdet bara att slita isär dom.
Ät dom med smör och favoritpålägg eller gör ägg benedictine
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan i jästlösningen. Använder du torrjäst kan du med fördel låta jästen stå 10 minuter.
3. Blanda i smöret och nästan allt mjöl och knåda till en slät deg. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter
4. Ta upp degen på ett bakbord och dela degen i bitar beroende på hur stora muffins du vill ha. 80-100 gram deg är lämpligt. Gör bollar som du sedan plattar ut till 1,5 cm tjocklek
5. Rulla dom i mannagryn eller majsmjöl för att få dom mindre klibbiga.
6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20-30 minuter.
7. Stek bollarna i stekpanna utan fett (teflon) eller med lite fett för en gjutjärnspanna, på medelstark värme i 7 minuter på varje sida. Platta inte till bollarna. Kontrollera färgen efter ett par minuter och korrigera temperaturen. Innertemperaturen skall vara minst 90 grader. Det kan vara svårt utan att bränna dom och efter att du har fått fin färg på dom kan du avsluta dom i 175 graders ugn tills dom når 90 grader.
8. Låt svalna och förvara sedan i plastpåse. Håller ca 5 dagar men dom går utmärkt att frysa.
9. Dom bör rostas innan ni äter dom, dela dom genom att sticka en gaffel från sidan och hela vägen runt, sen ärdet bara att slita isär dom.
Ät dom med smör och favoritpålägg eller gör ägg benedictine
Visningar: 1070
Inlagt 2014-02-10 10:50:26






135 min