Receptbeskrivning

Thailändska fiskkakor

Ingredienser för
450 g torsk vit fisk
6 st kaffir limeblad
3 msk kokosmjölk
2 msk fisksås
0.5 msk räkpasta eller 1 msk fisksås
0.5 msk chilipulver
0.3 msk malen kummin
0.25 msk malen koriander
0.5 msk rörsocker eller palmsocker
3 st vårlök(ar)
1 st galangal (som en tumme) eller ingerfära
3 st vitlöksklyfta(or)
1 st röd chili eller 0.5 msk torkad chili
0.5 st gurka
Olja att steka i
limejuice till servering
färsk koriander till servering


  45 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Man kan blanda i 50% lax för en lite krämigare konsistens

1. Skölj av fisken och torka den ordentligt
2. Skär i bitar och placer i en matberedare
3. Blanda kokosnötsmjölken, fisksåsen, räkpastan, chilipulver, kummin, malen koriander och rörsocker. Häll över fisken
4. Blanda i resten (kaffir lime, vårlök, galangal, vitlök och chili) och kör fisken till en tjock smet
5. Ta smet i din hand och forma till en rund platta, ca 6 cm i diameter och 1 cm tjock. Våta händer underlättar då dom inte fastnar lika lätt. Om smeten är för lös kan du ha i brödsmulor
6. Lägg in fiskkakorna i kylen i 10 minuter så dom blir lite fastare
7. Skär gurkan i små fyrkanter
8. Hetta upp oljan till 170 grader och stek fiskkakorna 1 minut på vardera sidan. Tiden beror på tjockleken av fiskkakan.
9. Lägg dom färdigstekta åt sidan och låt dom torka av på hushållspapper
10. Servera med gurka och färsk koriander, thai söt chilisås eller en riktig dippsås http://matochmera.se/recepie.php?recepie_id=28745

Du kan servera med ris som huvudrätt. Fisksmeten går att göra dagen innan, förvara i kylskåp med plastfilm över.

Visningar: 710
Inlagt 2014-02-11 07:33:45