Receptbeskrivning

Lammrostbiff med tre tillbehör

Ingredienser för
6 st lammrostbiff ca (ca 150 - 200 g styck)
1 st citron(er) ekologisk
2 rosmarin färsk
olivolja
svartpeppar
salt
smör
4 dl crème fraiche
1 st citron(er)
salt och peppar
1 kg morot
2 st schalottenlök(ar)
2 st apelsin(er)
1 tsk salt
1 st lagerblad
1 msk smör
1 st blomkål
2 st schalottenlök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
2 msk olivolja
2 msk honung
2 msk vinäger, vit
salt och peppar
1 dl russin
1 dl valnötter
2 msk persilja, finhackad


  2 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Ta fram köttet ur kylen. Skär skalet av citronen, bara det gula. Lägg det i en mortel med de färska rosmarinbladen och stöt tills det blir finfördelat. Blanda med lite olivolja och peppar. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smörj in köttet med citron- och örtblandningen. (Detta kan göras några timmar i förväg.) Hetta upp en panna med smör och olivolja. Bryn köttet runtom och salta. Lägg köttet i en ugnsform.

3. Stick in en ugnstermometer i en av köttbitarna. Sätt in i ugnen tills köttet når en temperatur på 60 grader för medium/rosastekt kött.

4 . Vispa upp crème fraichen tills den blir fast och fluffig. Pressa i citronsaft och krydda med salt och peppar, rör om och smaka av.

5. Ta ut formen ur ugnen och lägg folie över. Låt stå ungefär 5 minuter. Skiva och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med crème fraiche samt morotspuré och sötsyrlig blomkål (se separata recept).

Morotspuré
1. Skala och skär morötterna i bitar. Skala och dela lökarna på mitten. Lägg i kastrull och häll på vatten tills det nästan täcker och tillsätt sedan apelsinsaft, salt och lagerblad.

2. Koka under lock tills de blir mjuka, ca 20 minuter. Häll av det mesta av vattnet och spara några matskedar. Mixa morötter och lök till en slät puré. Späd med lite av spadet om det behövs. Lägg i en klick smör och smaka av. Salta eller peppra om det behövs.

Sötsyrlig blomkål
1. Skölj och dela blomkålen i små bitar. Skala och strimla schalottenlökarna. Skiva vitlöken.

2. Hetta upp olivoljan och stek lök och vitlök några minuter och ta upp det ur pannan och ställ åt sidan. Lägg sedan i blomkålen. Stek i omgångar, allt får inte plats i pannan på en gång. Häll på någon matsked vatten då och då så att blomkålen inte blir för brynt.

3. Blanda sedan allt i pannan och krydda med honung, vinäger, salt och peppar. Lägg i russin och rör om.

4. Toppa med valnötterna brutna i bitar och den finhackade persiljan.

Recept: Tina Hellberg
Foto: Jurek Holzer

Visningar: 1034
Inlagt 2014-02-15 06:42:45