Receptbeskrivning

Ankbröst med "världens skitgodaste sås"

Ingredienser för
1 rött vin
1 portvin
5 schalottenlökar
2 hönsbuljong
rejält med smör
2 socker
2 stora ankbröst
3 salt
3 svartpeppar
2 rotselleri
4 potatisar
5 dl grädde
stor smörklick
salt
peppar
2 tulpaner, helst gula


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Världens skitgodaste såsStäll en halvstor kastrull på het platta.Kasta i 2-3 nävar strösocker och låt smälta. Lägg i ett halvdussin hackade schalottenlökar i det karamelliserade sockret, rör om medan lökarna fräser i sockret i cirka en minut.
2. Häll i en flaska billigt rödvin och hönsbuljong på tärning (om man inte är restaurang, då häller man i kalvfond ). Koka ner till omkring tre deciliter. Häll i en halv flaska portvin, koka återigen ner till omkring tre deciliter.
3. Sila av löken, som färgats vackert lila och smakar kanon som tillbehör.
4. Lägg i en rejäl matsked smör, rör om, såsen tjocknar och blir vackert blank. 
5. AnkaGör snygga snitt i ankfettet, gärna rutmönster, lägg brösten med fettsidan ner i het panna. Strunta i smör, det räcker med ankfettet (som man kan smaksätta såsen och moussen med om man vill). Stek tills fettet blir gyllenbrunt.
6. Salta och peppra på köttsidan. Lägg sedan ankbrösten i ugnspanna med köttsidan nedåt. Ugnen kan ha 120-150 grader, kör ankan till 52-53 grader, det tar ca 15-20 minuter, och låt dem sen vila i folie i några minuter.
7. SellerimousseSkala potatisen, skär ren rotsellerin och skär den sen i bitar. Koka potatisen i saltat vatten, koka sellerin i grädde. Mixa ihop potatis och selleri med grädde, stor klick smör, salt och peppar. Mixa slätt.
8. ServeringSkär ankan i skivor. Klicka upp lite mousse. Lägg lite av den vinkokta löken intill och ringla över lite av den skitgoda såsen.

Visningar: 869
Inlagt 2014-03-08 12:10:58