Receptbeskrivning

Per Morbergs älgstek med kantarellsås

Ingredienser för
1 kg benfri älgstek
salt och peppar
1 st morot
1 st gul lök
0.5 st purjolök
3 msk tomatpuré
2 st lagerblad
1 timjan
6 st enbär
0.5 l vatten
smör att bryna i
sky från älgsteken
5 dl vispgrädde
1 l kantareller
smör att fräsa i
salt och peppar
1 kg mandelpotatis
3 msk smör, rumstempererat
flingsalt och peppar
persilja och/eller gräslök, hackad


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Putsa steken och gnid in den i rikligt med salt och peppar.


2. Bryn steken runtom i en stekgryta.
3. Skala morot och lök och skär dem i bitar.
4. Skölj purjolöken och skär den i stora bitar.
5. Lägg ner alltsammans i grytan och låt bryna med en stund.

6. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vatten upp till hälften av steken.

7. Koka upp, sänk värmen och låt steken sjuda under lock tills den är genomstekt och mör.
8. Den ska släppa lätt från en provsticka efter omkring 50–60 minuter.
9. Vänd och ös steken några gånger emellanåt.
10. Ta upp steken och låt den vila i aluminiumfolie.
11. Skär sedan upp den i tunna skivor och servera den tillsammans med kantarellsås och potatisstomp.


12. KantarellsåsSila av skyn och häll den i en kastrull tillsammans med grädden.
13. Koka upp, sänk värmen och låt såsen långsamt koka ihop till önskad konsistens.
14. Skala och finhacka löken.
15. Putsa, ansa och fräs kantarellerna tillsammans med löken i lite smör i en stekpanna.
16. Rör ner svampblandningen i kastrullen, koka upp och smaka av med salt och peppar.


17. MandelpotatisstompSkala och koka potatisen i saltat vatten tills den faller sönder.
18. Häll av vatnnet och lägg upp potatisen i en skål.
19. Klicka över smöret, salta och peppra och strö över det kryddgröna.

Visningar: 561
Inlagt 2012-03-11 21:08:35