Receptbeskrivning

Nötbröd Paleo

Ingredienser för
2 dl valnötter
2 dl mandlar
1 dl paranötter
1 dl hasselnötter
1 dl sesamfrön
0.5 dl linfrö
0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl kokosolja
3 st ägg
3 st mango torkad skivor
2 msk nyponmjöl
2 msk svartkummin
1 tsk havssalt


  75 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Nötbröd

2 dl valnötter2 dl mandlar1 dl paranötter1 dl hasselnötter1 dl sesamfrön½ dl hela linfrön½ dl pumpakärnor½ dl kokosolja3 ägg3 skivor torkad, osötad mango2 msk nyponmjöl2 msk svartkummin1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.  Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik. Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela. Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer. Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º. Gott pålägg är mitt avocadosmör.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 soltorkade tomater, 1 msk oregano och 10 hackade, svarta oliver1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron1 dl av finhackade aprikoser, fikon eller hela russin2 msk av stött anis, fänkål eller kummin1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Visningar: 378
Inlagt 2014-03-15 10:15:36