Receptbeskrivning

Brasiliansk fiskgryta

Ingredienser för
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
1 st röd chilifrukt
3 msk olivolja
1 krossade tomater (400 g)
0.5 dl saft av lime
3 dl vatten
1.5 msk fiskfond
4 st tomat(er) färska tärnade
1 kokosmjölk (3-4 dl)
1 tsk sambal oelek
600 g vit fiskfilé (gös torsk eller annan fast vit fisk)
salt och peppar
5 st salladslök(ar)
0.5 dl koriander - 1 dl
2 dl mandel flagad


  30 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minutertills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter. 2. Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt grytan koka upp och lägg i sambal oelek. 3. Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar. 4. Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och koriander någon minuter före servering. 5. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander. Receptet kommer från ”Locket på” (Kakao förlag). Foto och text: Henrik Francke Även om det inte är vår ännu känns en rosé helt perfekt. 2006, Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé, 67:–, Valle Central, Chile, 2970.
Vintips: Jens Dolk

Visningar: 676
Inlagt 2014-03-15 13:43:45