Receptbeskrivning

Dillkött på mitt vis

Ingredienser för
1.5 kg kalvkött, lammkott eller älgkalvkött, t.ex
1 st stor gul lök
1 st purjolök
2–3 morötter
1 st palsternacka
salt
6 –8 vitpepparkorn
8–10 kryddpepparkorn
4 st hela kryddnejlikor
4 st lagerblad
dillstjälkarna från såsen
1 tsk timjan
6 –8 hela vitpepparkorn
3 dill
1 msk mjöl
1 msk smör
5 dl mustig buljong från köttkoket
ev. 1–2 kalvbuljongtärningar
2 dl gräddmjölk (1 . dl mjölk, . dl grädde)
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk socker
salt
peppar
mjölig potatis, kokt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken
i snedabitar.

2. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar.

3. Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta och låt koka upp.

4. Koka högst 1 minut, ta upp köttet med halslev och spola
av det som hastigast.
5. Gör rent grytan och koka upp köttet i nytt vatten (tänk på att det ska finnas plats for grönsakerna också). Mät upp hur mycket vatten du häller i.
6. Tillsätt salt, börja med 1 tsk per liter vatten och smaka av sältan längre fram.

7. När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna
och kryddorna och låter sjuda i max 1 timme.

8. Har du ben med i köket är köttet färdigt när det släpper
benen, annars kan du känna med en provsticka.
9. Efter en halvtimme plockar du upp morötterna och palsternackan
med en hålslev, de ska vara med igen vid servering.
10. Ska köttet serveras samma dag kan du lägga på en kvarts koktid.

11. Om det ska serveras dagen efter låter du det svalna i sitt eget spad.

12. Ta upp köttet och skumma av buljongen till såsen.
13. Kall buljong är lätt att skumma av, om den är varm vill fettet gärna flyta omkring.
14. Men försök i alla fall.
15. Om du har kokat köttet dagen före värmer du det i den buljong du inte behöver till såsen.
16. Skär köttet i bitar.

17. Hacka dillen till såsen ganska fint.
18. Fräs mjölet i smöret i en kastrull.
19. Späd med silad buljong och gräddmjölk.
20. Smaka av buljongen, om den inte är tillräckligt kraftig i smaken
tillsätter du 1–2 buljongtärningar. Såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock.
21. Börja smaksättningen med 1 msk ättiksprit och 2 msk socker. Smaka av så att det är lagom balans mellan sött och surt.
22. Smaka av med salt och peppar.
23. Behövs det mer syrlighet tillsätter du ytterst lite ättiksprit.

24. När du tycker att balansen ar bra vänder du ner dillen.
25. Det ska vara rikligt med dill.
26. Lägg slutligen ner köttet i såsen tillsammans med de sparade grönsakerna från köket och låt allt bli genomvarmt.
27. Servera allt ångande hett med potatis.

28. Tips: Dill är praktiskt taget den enda krydda som man inte kan ta för mycket av. Dillsås exempelvis smakar dill oavsett om du använder ett knippe eller tre, men smaken blir mycket
mer markant om du är generös med dillen.

Visningar: 556
Inlagt 2012-03-11 21:09:25